20. huhtikuuta 2014

Kankaat ja tilpehöörit: Mistä niitä löytää ja mitä ne maksaa?

Oon saanu vastata otsikon kysymyksen moniin eri variaatioihin lähestulkoon päivittäin viimosen kymmenen vuoden ajan, joten oletan tällaisen yhteenvedon tulevan tarpeeseen

En valitettavasti ala erittelemään, mistä kaupasta olen ostanut minkäkin soljen ja kankaanpalan, vaan kerron ihan yleisellä tasolla, millaisista paikoista olen erinäisiä juttuja bongaillut.

Mistä ostan kankaani?
Ostan kankaani kangaskaupoista, kuten ehkä arvata saattaa. Joskus teen löytöjä myös kirpputoreilta. Lappeenrannassa asioin useimmiten Karjalan ompelukoneessa ja toisinaan myös Kangaskulmassa. Muista kaupungeista minulla ei ole juurikaan kokemusta. Googlettamalla löytää oman alueensa kangaskaupat ja niissä kannattaa käydä kiertelemässä.

Fleece
Väittäisin, että fleeceä löytyy jokaisen kangaskaupan valikoimasta, ellei kauppa sitten ole erikoistunut pelkkiin huonekalukankaisiin/kodintekstiileihin. Fleecen värivalikoima sen sijaan vaihtelee vuodenajan mukaan. Esimerkiksi tummanruskeaa ja tummanbeigeä myydään useimmiten talvisin ja keskiruskeaa, sekä vaaleanbeigeä löytää paremmin kesäisin. Fleecet myydään useimmissa paikoissa metritavarana ja niiden hinta vaihtelee 6,5-8€/m. Fleeceä saattaa löytää myös palaosastoilta sekä yksivärisenä että kuvioituna. Hinta on paikasta riippuen 20-30€/kg.

Velboa
Tätä kangasta tapaa erittäin harvoin yhtään missään. Itse olen kaikki velboani löytänyt eri kaupunkien Eurokankaiden palaosastoilta vuosien saatossa. Tämä ihanainen kangas saattaa majailla pehmofleecelaarissa tai jopa karvakankaiden seassa, mutta poikkeuksetta aina palatavarana, ei siis rullassa metreittäin. Kaikki palalaarit kannattaa täten nuohota tarkkaan läpi! Microvelboaa esiintyy samoissa paikoissa. Hinta pyörii 25€ tienoilla per kilo.

Velboan tyyppiset kankaat
Erityisesti microvelboan tyyppisiä kankaita löytyy toisinaan asustekankaiden tai huonekalukankaiden seasta metritavarana. Ne kulkevat usein jollain muulla nimellä kun microvelboa. Hinta vaihtelee paljon. Samba on lähestulkoon samanlaista kuin velboa ja sitä olen nähnyt ainoastaan kerran elämässäni ruskeana ja myytävän metritavarana. Hinta oli muistaakseni 8-12€/m luokkaa. On myös olemassa hieman velboaa muistuttavaa kangasta, joka kulkee nimellä Ponyskin. Sitä näin kerran mustana Eurokankaassa metritavarana fleecejen yhteydessä, hinta oli Samban luokkaa.

Karvakankaat
Karvakangasta/keinokarvaa/keinoturkista/tekoturkista löytyy jollain nimellä lähestulkoon kaikista kangaskaupoista. Sitä löytyy sekä metreinä, että paloina. Palojen hinta on useimmiten 25-30€/kilo, kankaiden metrihinta puolestaan vaihtelee paljonkin kankaan laadusta riippuen.

Kankaiden tilaaminen netistä
Tästä aiheesta minulla ei valitettavasti ole juurikaan kokemusta. Googlettamalla löytyy paljon verkkokauppoja, joista kankaita saa tilattua. Koska en itse tilaa verkkokaupoista kankaitani, en osaa suositella mitään erityistä paikkaa.

Aito nahka
Joissain kangaskaupoissa olen nähnyt myytävän aitoa nahkaa erikokoisina palasina 25-50€/kilo. Nahkapalasia löytää myös toisinaan kirpputoreilta vaihtelevin hinnoin. Olen myös kuullut, että suutareilta voi saada ostettua nahkaa. Kannattaa rohkeasti käydä kyselemässä!

Tekonahka
Kangaskaupoista löytyy! Sitä myydään metritavarana eri väreissä ja paksuuksissa. Joskus myös palaosastoilta löytyy jämäpaloja. Hinnat vaihtelee aika reippaasti, halvimmillaan oon tainnu nähä tekonahkaa myytävän 7€/m, kalleimmillaan 50€/m. Nettikaupoissa tekonahkaa taitaa olla myös paljon tarjolla.

Soljet
Solkia löytää nykyisin aika harvoin kaupoista. Jotkin käsityöliikkeet niitä vielä myyvät, kannattaa siis penkoa tarkasti se osa kaupasta, jossa myydään nappeja, renkuloita ja muita pieniä juttuja. Helsingissä ainakin askarteluliike Hobby Point myi solkia, kun siellä viimeksi vierailin. Hintaa en valitettavasti muista. Myös suutareilta saattaa saada ostettua tätä harvinaista luonnonvaraa, kannattaa siis jälleen käydä kyselemässä. Solkia saa tilattua myös netistä, verkkokauppa Antassu myy erikokoisia solkia alkaen 0,40€/kpl. Käytän itse suitsissa 10mm levyisiä.

Renkaat, lukot, ketjut ja muu pienmetallitilpehööri
Näitä löytyy käsityöliikkeistä ja askartelukaupoista, kun vaan jaksaa penkoa. Myös rautakaupoista ja muista pienrautaa myyvistä liikkeistä (esim. Clas Ohlson, isot Prismat, Hong Kong) löytää usein ainakin renkaita ja ketjua. Myös Antassusta saa tilattua. Hinnat vaihtelevat.

Tarranauha, heijastinnauha, muut nauhat
Kangaskaupat ja käsityöliikkeet ovat jälleen kova sana. Myös saman aihepiirin verkkokaupat myyvät näitä, sekä jo pari kertaa manittu Antassu. Tarranauha on edullista, muiden nauhojen kohdalla hinnat vaihtelevat.

Strassit, koristenapit, helmet, muut pienet koristeet
Tässä tapauksessa kannattaa kallistua askartelukauppojen puoleen (esim. Hobby Point, Sinooperi, Sinelli, Askarelli). Kangaskaupoistakin löytyy paljon juttuja tästä kategoriasta. Myös ihan perus Prismasta tai Anttilasta voi löytyä helmiä ja strassreja, kannattaa siis pitää silmät auki kaikissa sellaisissa paikoissa, joiden valikoimaan kuuluu vähääkään askartelutarvikkeita.

Avaimenperäkuolaimet
Itse näpertelen kuolaimeni rautalangasta (jota saa muuten esimerkiksi rautakaupoista ja askarteluliikkeistä), mutta jotkut tykkäävät käyttää avaimenperäkuolaimia. Niitä olen nähnyt hevostarvikeliikkeissä ja isojen kauppojen heppaosastoilla. Myös Horzesta ja Hööksiltä saa sellaisia tilattua.

Langat
Novitan peruslankoja löytyy pienistäkin ruokakaupoista ja valikoima laajenee, mitä isompi tavaratalo on kyseessä. Erikoislankoja löytää pienistä, lankoihin erikoistuneista liikkeistä ja ne ovat usein hinnaltaan kalliita. Myös kangaskaupat myyvät melkeinpä poikkeuksetta jos jonkinmoista lankakerää. Lankoja saa myös tilattua netistä erikoisliikkeiden verkkokaupoista tai vaikkapa suoraan Novitalta. Google on jälleen kiva kaveri Internetin ihmeellisessä verkkokauppamaailmassa.

84 kommenttia:

 1. Todella hyvä postaus ;) Kaikki tarvittava tieto tilbehööreistä on tässä!

  VastaaPoista
 2. hei! laskeeko hinta jos lähettäisin itse kangaat?? Ja hyvää pääsiäistä:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei valitettavasti. Hyvää pääsiäistä myös sinne! :)

   Poista

  2. Kiva postaus itekki lähen tarvike ostoksille huomenna kun tarvin solkia,avainrinkuloita,lukkoja,tekonahkaa ja kankaita😊

   Poista
 3. Tää oli kyllä tosi hyvä postaus! :) Muhahaa..Jyväskylän eurokankaassa oli alku vuodesta monenlaista velboaa metritavarana, ja hintakin oli m/11 euroa. :DD

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi vitsit, asuisinpa Jyväskylässä! :D

   Poista
  2. Mäki oon bongannu kaikkee iganaa velboata!

   Poista
  3. Helsingissä oli sama juttu. :)

   Poista
 4. Ja ne oli täydellisiä keppari kankaita/ värejä siis... :"D

  VastaaPoista
 5. Tosi kiva postaus :) Tulee kyllä tarpeeseen. Liimattavia helmiä ja muuta sellaista muuten löytyy myös kirjakaupoista, tosin siellä ne eivät ole ehkä kaikkein halvimpia ;)

  VastaaPoista
 6. Vielä tosta tarranauhasta, eli siis mistä ostat ne?
  Itse näin ainoastaan Prismassa ja makso 7€ kpl joten en viittiny ostaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kangaskaupasta saa ostettua eri levyisiä metrihintaan, kannattaa käydä kysäisemässä, ei pitäs olla noin kallista. :)

   Poista
  2. ite ostan tarranauhat lohjan tyyki&tuolista, ja siellä hinta on 2 e/m, ja tällä hinnalla saa tarranauhan molemmat puolet :) ja tosi kiva postaus ;)

   Poista
  3. anntilasta saa halvalla

   Poista
  4. Mie oon tilannu Antassusta tarranauhaa. Tosi halpa metrihinta, ja eri värejäkin on.

   Poista
 7. Kun teet suullisia keppareita, miten saat niitten suut niin, että niihin mahtuu kuolain, mutta kuitenkin suu ei ammota auki? Itselläni käy aina niin, että suusta tulee todella iso, eikä se meni kunnolla kiinni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täyttämällä sopivasti. :)

   Poista
  2. Niin, ja jos tekee liian lyhyen suun. :)

   Poista
 8. Oon jo kauan ihaillu kuinka saatte esim silmän tai turvan alueen tummemmaksi? Tai vaaleanpunaiseksi? Oon ite just tekees keppari mut en tiedä miten voisin tummentaa turpaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En valitettavasti paljasta, miten teen tummennokset.

   Poista
 9. Aah! Pitkän pohdinnan ja aivotyöskentelyn jälkeen ymmärrän, mitä materiaalia Rimin harja on. Nyt tajuun, mikset kerro. Miten oot oikeen saanu pysymään suorana ilman takkuja? Milloin voi tilata seuraavan kerran keppareita? Mun mummo paljasti, että miten voi tehdä kaikkii hienoi juttuja (esim. tummennoksii) kepsuihin. Jee! Oon iloinen. :D En siltikään osaa tehdä yhtä hienoja keppareita kuin te, koska olen hyvin laiskanpuoleinen. Tarkotus olis tilata niin pian kuin on mahdollista 1-2 kepparia. :3 Ää! Oot vaa niin nahtava tyyppi! Onks sulla Instagram -tili?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kesäkuun 1. päivä voi tilata seuraavan kerran. :) Siitä vaan harjottelemaan! ;) Ei oo Instagramtiliä ku en omista älypuhelinta. :D

   Poista
  2. Ok. :) No ei haittaa, ku sut saa tääl blogissa tai sähköpostitse kiinni kuitenkin. ;) Onnea muuten niihin pääsykokeisiin!

   Poista
 10. Mistä ostit Fidelixin kankaan?

  VastaaPoista
 11. Teetkö keppihevosia myyntiin SM-kisoihin? :3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On sinne luultavasti pari tulossa, jos ehdin tekemään. :)

   Poista
 12. `Tuota ponyskinniä oli mustana 14 euroa kehä 3:n eurokankaassa ja se oli sellaisten karva yms. kankaiden seassa. Alhaalla hyllyssä :)

  VastaaPoista
 13. Mikä on inhokkivaihe kepparia tehdessäsi? Mun on korvat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täyttäminen, silmät, sieraimet, korvat, merkit ja tummennokset. :'D

   Poista
  2. Noikan on just kivoimmat : dD

   Poista
 14. Vastaukset
  1. Sitten kun ehdin, miulla on tässä hirvee määrä muuta tekemistä nyt. Kirjottelen mielummin ajan kanssa ku hirveessä kiireessä jonku sutteron. ;)

   Poista
 15. Mitä kiinnitystapaa suosittelisit eniten? Jos näitä on monta, sähän voisit tehdä postauksenkin, jossa kerrot miinukset ja plussat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minkähän kiinnitystavasta tässä nyt puhutaan? :D

   Poista
  2. No kepparin tietty! :D

   Poista
  3. Ah, keppiinkiinnitystavasta? :D En taia tietää ku kaks kiinnitystapaa, teipillä ja langalla ja suosittelen ehdottomasti keppiin kiinnittämistä langalla tiukasti kieputtaen, sillä teippi jättää kankaaseen kammottavat jäljet. :)

   Poista
  4. Ok, jatkan siis samalla tavalla kuin ennenkin. ;) Moni keppariharrastaja kiinnittää nykyään teipillä. Jotkut liimaavat teipin päälle kankaanpalan. Itse olen huopaheppojen kanssa liimannut kepin hepan sisälle ja joskus olen käytyänyt "pussitekniikkaa". (Pussitekniikalla tarkoitan, kun jotidenkin pussien suuaukon voi kiristää kireälle parin narun avulla.) Mitä mieltä olet?

   Poista
  5. Toi teippikiinnitys taitaa olla se yleisin tyyli kautta aikojen mut tosiaan ne kankaaseen jäävät liimajäljet on jotain aivan järkyttävää, jos hepan esim. myy ja teipit täytyy täten poistaa. :D Miusta myös tuo kankaan liimaaminen tai ompeleminen siihen kiinnityksen päälle on ihan siisti tyyli, mutta siinäkin tapauksessa hoitaisin alle jäävän kiinnityksen ennemmin langalla ku teipillä. Pussitekniikka kuulostaa ihan ovelalta, riippuu varmaan aika paljon narusta, saako kiinnityksen tarpeeksi kireälle. :)

   Poista
 16. Porvoon nappi-aitasta solkia 55snt!!

  VastaaPoista
 17. Saako sulle jakaa vinkkejä kepparin tekoon? Esim. Nopeampaan korvien kiinnitykseen. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eipä miulla mitään sitä vastaan oo. :)

   Poista
  2. Noku keksin uuden korvoen kiinnitystavan.. Testasin jo ja siistiltä näyttää, eli korvat voi ommella välikappaleen ja sivukappaleen väliin... Mitä mieltä olet tuosta?

   (Mua kiinnostaa aina sun mielipiteet asioista. :D)

   Poista
  3. Varmasti ihan toimiva tyyli. :) Miulla vaan saattas olla ongelmia saada korvat oikeelle kohalle. :D

   Poista
  4. No, ite kattelin aika kaian noitten korvien sijaintia... :"D

   Poista
 18. Voitko ottaa SM-kisoihin muutaman kepparin? Esim. Troijan ja Fidelixin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Fidelixin oon ainaki aatellu ottaa pöytäkoristeeks ja ehkä vielä jonkun muun. :)

   Poista
  2. Ota Troija tai Rim! ♥♥♥♥ Ja askartele semmonen "IST" / "Iisan talli" -kyltti. :D

   Poista
 19. Meillä halvin fleece maksaa 10€/m. Ja tummanruskea (ainoa ruskea, mitä kaupungissa on) maksaa 16€/m. :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voiettä, onpa kallista! ): Kannattaa varmaan katella jos jostain nettikaupasta tai naapurikaupungista sais edullisemmin.

   Poista
 20. Miten teet esim. länkkärisyitsiin ne kuolaimet? :)

  VastaaPoista
 21. Tää sun postaukses sai mut tänään ostamaan lehmävelboaa :D Olin kyllä ihan onnessani, kun löysin sitä karvakankaiden seasta! Vaikuttaa tosi hyvältä kankaalta. Tän kysymyksen ois voinu laittaa johonki toiswenki postaukseen, mutta teetko SM-kisoista jotain postausta? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jonkinlaista pientä postausta olis tarkotus yrittää saada kirjoteltua kunhan tässä nyt ehtii. Eilen just tulin Helsingistä pääsykokeista ja alotin tänään lukemaan seuraaviin että kiirettä pitää... :D

   Poista
 22. Noissa joissakin lukee vain: kangaskaupoista!! Miksi niissä ei lue mistä kangaskaupoista!!! Minä en ainakaan tiedä mitä kangas kauppaa tarkoitat!!! ):

  VastaaPoista
 23. Meillä maksaa fleece 4-6e/m. Kesä alessa makso sillo 4.50e. (muistaakseni)

  VastaaPoista
 24. Oulun Eurokankaas oikeenahka makso (paloittain) 1.99e (2 isoo palaa siis) ja keinonahka makso (10s) 2.86e. Mut metreinä keinonahka makso 19.90e (eli aika kallis).

  VastaaPoista
 25. Sori jos utelen mutta millä teette tummennokset? itse olen tehnyt yli hintaisilla hiili puokoilla mutta ei pysy hyvin :(. Niin ja ihailen sun tallia<3 siitä inspiraatoi syttyi keppareihin :)

  VastaaPoista
 26. Mistä ostat vanut??

  VastaaPoista
 27. täällä tapiolan eurokankaassa (espoo) myydään lehmä-, seepra-, tiikeri- ja leoprdivelboaa ihan metri tavarana. varsinkin lehmävelboa on hyvää lehmänkirjavissa! muita ei ole tullut ostettua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meilläkin päin on myyty tuollaisia velboa-kankaita! :)

   Poista
 28. Hobby Pointista saa nykyään kovin huonosti solkia, en ole pariin kuukauteen nähnyt enää ollenkaan sellaisia, missä olisi liikkuva osa... :/

  VastaaPoista
 29. Mäkin rupeen tekeen tilareita

  VastaaPoista
 30. Olen löytänyt sellaista lehmä, seepra, leopardi, ja tiikerivelboaa. Niitä myydään täällä Oulun Eurokankaassa.

  VastaaPoista
 31. mistä nettikaupasta ostat sun tekonahkas??

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En käytä tekonahkaa. Ainoastaan aitoa nahkaa.

   Poista
 32. Hei Saila... Teetkö tilareille pelham kuolaimia? :)
  T. Aino

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Periaatteessa joo luksussuitsiin, mutta niistä tulee aika paljon lisähintaa kun ovat sen verran työläät.

   Poista
 33. Mie asun myös Lappeenrannassa! :)
  Mutta asiaan: Kannattaa ottaa talteen kaikenlaisia nauhoja, solkia, renkaita tai muita esim. kasseista... Itse harrastan sitä. Lappeenrannassa ei mielestäni ole kirppareilla paljonkaan nahkaa, mutta esimerkiksi Jyväskylän kirppareilta saa tosi hyvää nahkaa! :)

  VastaaPoista
 34. Taidan olla maailman onnellisin ihminen:D siellä,missä asun, on lähellä eurokangas,jossa on velboaa,teddyä,karvakankaita,tekoturkiksia,,,, Kun menen sinne,tuntuu,kuin olisin päässyt taivaaseen:D

  VastaaPoista
 35. Pakko lisää tähän kommentti, et jos tahtoo Swarovskin kristalleja varusteisiin, niin Suomen tanssitarvike on edullinen. Suosittelen! :) Sieltä löytää muutakin kivaa koristetta edullisesti. Ihania nää sun hepat! Varusteidesi teosta oon erityisesti katkera ;) Ylihienoja!

  VastaaPoista
 36. Joo en oo yhtää myöhässä mut sun ansiosta löysin antassun ja tänää just tuli viesti et voi hakee tavarat :D

  VastaaPoista
 37. miten akuan menee,kun antassusta tilattu tavara tulee? ite oon ihan kun viulunkieli,ootan omaa tilaustani hullunaaa!!!:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyl miulle on ainaki aika nopeesti sieltä tilaukset saapunu. Antassun sivuilta näkee varmaan nuo toimitusajat.

   Poista
 38. Saila haluisin kysyä että onko antassu ihan luotettava lähde tilata solkia sillä me ollaan tilattu yli viikko sitten eikä ole tullut. Laitoin sinne sähköpostia ja käskettiin vain odottaa. Kestääkö niillä yleensäkkin kauan? Se on laitettu 2. Luokan postssa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En oo sieltä pitkään aikaan nyt tilaillu, mut sillon aikanaan ainakin tuli aina lähetykset perille. Pitäis olla luotettava paikka, sieltä monet keppariharrastajat tilailee.

   Poista
 39. Itse käytän vöitä suitsiin, kun lähellä on kirppari josta saa eurolla nahkavöitä. Ihmiset vaan katsoo kummasti kun hirveä kasa vöitä käsissä :,D

  VastaaPoista
 40. Kht Sinisiipi03 tammikuuta, 2018

  Mikkelin eurokankaassa oli ainakin kuukausi sitten velboaa metrikankaana 9.70.
  Ostin metrin tuota ja siitä ompelen hepan lähipäivinä.

  VastaaPoista

Kommentoidessasi muistathan, etten valitettavasti anna teko-ohjeita.
Kaikki tilareita koskeva informaatio löytyy täältä: http://iisantalli.net/tilarit.html ja niihin liittyvät kysymykset mieluiten sähköpostiin.

Kaikkiin kommentteihin en välttämättä ehdi vastata, etenkään josseivät ne sisällä kysymyksiä. Kaunis kiitos kuitenkin jokaiselle kommentoijalle jo etukäteen! :)

I speak English too so feel free to leave a comment in English if you want to! :)