1. syyskuuta 2016

Reagoi treenatessa ilmeneviin jalkakipuihin ajoissa!

Haluan nostaa esille tämän tärkeän aiheen ja toivon, että tämä postaus tavoittaa mahdollisimman monta harrastajaa. Tein aiheesta myös videon, joka sisältää suunnilleen samat asiat kun teksti, kun suuri osa ihmisistä ei kuitenkaan jaksa lukea tämän mittaista tekstipätkää, jossa ei ole edes kuvia välissä. Kommentoikaa videoon tai postauksen alle, jos aihe herättää kysymyksiä tai ajatuksia!


Keppihevostelijoiden keskuudessa erilaiset jalkavaivat tuntuvat olevan erittäin yleisiä. Ja valitettavan moni treenaa kivusta huolimatta jättäen selvittämättä, mistä kipu johtuu. Tämä on silkkaa tyhmyyttä ja mitä tehokkain tapa hajottaa itsensä. Mitä pidempään jatkaa jalkojen rasittamista kivusta piittaamatta, sen todennäköisemmin saa aikaan sellaista vahinkoa, jonka korjaaminen voi vaatia kuukausien kuntoutuksen tai jopa leikkauksen. Pahimmassa tapauksessa jalkoja ei enää edes saada täysin kuntoon, vaan liikarasituksella aiheutettu vahinko jää pysyväksi.

Kipu on aina signaali siitä, että jotain on vialla. Monet kiputilat menevät levolla ohi, mutta jos kipu on toistuvaa, on siihen syytä reagoida. Älä treenaa, jos sattuu, vaan selvitä, mistä kipu johtuu. Usein kyse on liikarasituksesta tai jalkojen asentovirheistä johtuvasta nivelten vääränlaisesta kuormituksesta. Kun ongelmat huomataan ja niihin tartutaan jo varhaisessa vaiheessa, tilanne ei pääse kehittymään peruuttamattoman huonoksi. Erilaisilla fysioterapeutin laatimilla harjoituksilla asentovirheitä, lihaksiston epätasapainoa, nivelten yli/aliliikkuvuutta ja muita ongelmia saadaan korjattua, jolloin liikkumisesta tulee jälleen kivutonta ja treenaaminen voi jatkua.

Minulla itselläni ilmaantui toistuvasti polvikipua kesän lenkkeilyn myötä. Lopetin juoksemisen ja hakeuduin alaraajoihin erikoistuneen fysioterapeutin tutkittavaksi, sillä toimivat jalat ovat minulle kaikki kaikessa. Ilmeni, että itse polvessa tuskin on mitään vikaa, mutta vasen jalkateräni on kääntynyt muutaman asteen ulospäin, jolloin askelvirhe kuormittaa jokaisella askeleella myös polvea saaden tämän kipeytymään. Koska asia huomattiin ajoissa, pitäisi kipujen kadota, kun erilaisten harjotteiden avulla saan oikeat lihakset töihin kävellessä ja polveen paremman kontrollin. Jos olisin jatkanut juoksentelua polvesta välittämättä, olisi vääränlainen kuormitus alkanut pikkuhiljaa kuluttaa polviniveltä, enkä välttämättä olisi jonkin ajan päästä enää kykenevä juoksemaan saati sitten tekemään sirkusta. Elimistömme on uskomattoman monimutkainen kokonaisuus, jossa pienetkin asiat voivat vaikuttaa laajalla skaalalla ja omaa kroppaansa on äärimmäisen tärkeää kuunnella, jotta vältytään ikäviltä yllätyksiltä.

Mistä apua?

Mitä sitten tehdä, jos joku paikka kipuilee toistuvasti? Hakeudu mitä pikimmiten koulusi terveydenhoitajan vastaanotolle ja kerro ongelmastasi. Hän arvioi tilanteen ja ohjaa eteenpäin joko lääkärille tai fysioterapeutille. Ja tämä lystihän on opiskelijoille täysin ilmaista. Jos jostain syystä et koulun kautta pääse tapaamaan fysioterapeuttia, suosittelen lämpimästi varaamaan ajan yksityiseltä puolelta, vaikka se melko kallista onkin. Se fysioterapeutin veloittama hinta on kuitenkin pieni kun mietitään sitä, että jalkojen pitäisi kantaa kivuttomasti vielä montakymmentä vuotta.Yksityisellä fysioterapeutit ovat useimmiten erikoistuneita johonkin tiettyyn ruumiinosaan, kuten vaikka jalkoihin ja heiltä saa takuuvarmasti asiantuntevan arvion ja oikeanlaiset harjoitteet kivun taltuttamiseksi.

Vinkkejä vammojen ennaltaehkäisyyn

Käytä treenatessa aina hyviä kenkiä, kuten lenkkareita, jotka istuvat juuri sinun jalkaasi. Lenkkarit tukevat jalkoja ja vaimentavat iskuja, toisin kuin vaikkapa lättäpohjaiset tennarit. Kiinnitä huomiota myös alustaan! Kivikova asfaltti ei tee hyvää etenkään hypätessä, nurmi joustaa paremmin ja pehmentää osaltaan alastuloja.

Huolehdi lihaskunnostasi, se on aivan valtavan tärkeä asia! Vahva ja tasapainoinen lihaksisto tukee niveliä oikein, jolloin niveliin kohdistuva kuormitus vähenee ja ne pysyvät kunnossa. Huolehdi myös hyvästä tekniikasta! Esimerkiksi hypyissä polvet eivät saisi alastulossa kääntyä sisäänpäin, vaan niiden pitäisi olla suorassa linjassa jalkaterän kanssa. Jos polvet eivät ole kontrollissa, jalat vääntyvät jokaisessa alastulossa ja se aiheuttaa nopeasti ongelmia. Kysy neuvoa lihaskunnon parantamiseen ja oikeaan hyppytekniikkaan esimerkiksi liikunnanopettajaltasi.

Lämmittele, ennen kuin lähdet revittelemään korkeille esteille tai hiomaan GP-tason koulurataa. Kävele reippaasti, juokse kevyesti ja hyppää ensin pieniä esteitä, jotta nivelet lämpeävät ja liikehermot heräävät ja siirry vasta sitten isompiin esteisiin. Huolellisella lämmittelyllä ehkäiset revähdyksiä ja venähdyksiä.

Lisää treenin määrää maltillisesti. Etenkin jos takana on tauko, aloita varovasti, niin tylsältä kun se kuulostaakin. Lihaksisto ja hermot tarvitsevat aikaa kehittyäkseen ja tottuakseen lisääntyneeseen treeniin.

Miulla olis ollu vielä paljon sanottavaa, mutta ehkäpä tässä mammuttipostauksessa on jo ihan tarpeeksi näin yhelle kerralle. Kuunnelkaa ja kunnioittakaa kroppaanne, niitä on annettu teille elämänne ajaksi vain yksi ja sen pitää kestää kuolemaan saakka. Ei ole mitään järkeä hajottaa itseään jo nuorena, etenkin kun monet ongelmat ovat helposti ennaltaehkäistävissä tai korjattavissa, kun niihin vain puuttuu ajoissa. Treenaamisen iloa!

English: This post is about pain in feet while training and that you should always take it seriously. I'm sorry but I don't have energy to translate this all.

20 kommenttia:

  1. Itse reenasin joskus selkäkipujen kanssa, joka ei tosin pahentanut tilannetta. Tilannetta pahensi vain selkäkipujen syy.. Eli kivut olisivat lisääntyneet ilmankin liikuntaa :/
    Enää en tosin keppihevostelua harrasta vaikka nyt vuoden jälkeen kivut saatiin leikkauksessa pois. :) Hyvä teksti kyllä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tosi hyvä, että pääsit selkäkivusta eroon! :)

      Poista
  2. Itsellä oli nyt parin vuoden tauko keppiotuksilla ratsastuksesta ja sitä äkillistä aloittamista rajoitti sekin että kuntoni oli tippunut hyvin vahvasti enkä pystynyt mihinkään isoon ja hankalaan. Kunnon noustessa muös liikkuminen lisääntyi ja en kipeyttänyt mitään, vaarallisesti. Pohkeet kipeytyi ensimmäisen ravipäivän jälkjeen mutta se taisi vai johtua jumeista, sillä venyttelyllä se lähti.

    Mutta oli hyvä postaus, tykkäsin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lihasten kipeytyminen on ihan normaalia, se vaan kertoo siitä että lihakset kehittyy. :) Miulla on aina joku paikka jumissa. :'D Maltillisesti vaan ratsastusmäärää lisää ni paikat pysyy kunnossa! :)

      Poista
  3. Erittäin hyvä postaus!

    VastaaPoista
  4. Tosi hyvä postaus! Mun vanhemmat on molemmat lääkäreit, eikä ne ota mun kipuja tosissaan:(

    VastaaPoista
  5. Milon on arvonta ? Montako heppaa otat loppu vuodexsi?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lokakuun alussa/syyskuun lopussa. Otan luultavasti kymmenisen heppaa mutten oo varma vielä tarkasta määrästä.

      Poista
  6. Millon on seuraava ompelupiiri?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei tietoa, miulla on pari seuraavaa viikkoa muuton takia sellasta hulabaloota, etten ainakaan ite ehdi järjestää. :)

      Poista
  7. Tää autto mua tosi paljon, kiitos!

    VastaaPoista
  8. Ite oon kärsiny jo pari vuotta kantapää kivuista. Pitäs vissii mennä terkkarille. Mun kantapäät siis kipeytyy aina ku mä kävelen vaikka 1-1.50 h. Ja varsinkin kun ratsastin keppareilla aktiivisesti mun kantapäät oli usein tosi kipeät ratsastuksen jälkeen. Varsinki jos hyppäsin esteitä. Ollaa vähä tutkittu asiaa, ja todettu et kenkien pitää olla tosi hyvät et muuten en pysty kävellä pitkiä aikoja. Ja siis nää alko oskus 5 luokalla (oon nyt 7 lk) ja sillon ku mä aloin kasvaa. En tiiä sit onko nää jotai kasvukipuja, mut toivon nii. En oo siis parii vuotee käyttäny ollenkaa tennareita missää tilanteessa ku mun jalat ei kestä.

    Yritän päästä terkkarille ens viikolla, ja tuun sit kertoo mikä mun kantapäitä vaivaa. Ite veikkaan et se on joku kantapäässä olevan iskunvaimentajan vaurio tai joku sellanen..

    Mut herätti kyl tää video mut miettii mun jalkoja. Kiitti!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuulostaa tosiaan siltä, että ois hyvä käydä terkkarilla, hienoa että oot menossa! Tuu toki kertoo kuinka asiat etenee. Toivottavasti kantapäät saadaan pian kuntoon! :)

      Poista
  9. Tulisiko piirosta ja kuono pilkusta Lisä hintaa ? Kun etä tiedä paljon hepasta tulisi että tiedän sanoa äitile

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei tule, ne kuuluvat hevosen perushintaan, kuten tilaussivuilla lukee. :)

      Poista
  10. Hups väärä postaus mun puhelin aina vaihtaa postausta 🙈

    VastaaPoista
  11. Vähän myöhänen kommentti... Mulla on nää samat jutut tanssissa, kun on kuiteskin aika samanlaista. Voin sanoo, että kun se polvi tai takareisi on hieman kipee, MEE KERTOO TERKKARILLE! Itelläni on niin korkee kipukynnys, että "ei sattunut", vaikka jalat koitti kuinka viestittää hädästä. Ja tässä sitä nyt ollaan liikuntakiellossa puolivuotta, parit keppari- ja tanssikisat peruutettu ja pistää kyllä vähän miettimään KUINKA TYHMÄ VOI IHMINEN OLLA!

    VastaaPoista

Kommentoidessasi muistathan, etten valitettavasti anna teko-ohjeita.
Kaikki tilareita koskeva informaatio löytyy täältä: http://iisantalli.net/tilarit.html ja niihin liittyvät kysymykset mieluiten sähköpostiin.

Kaikkiin kommentteihin en välttämättä ehdi vastata, etenkään josseivät ne sisällä kysymyksiä. Kaunis kiitos kuitenkin jokaiselle kommentoijalle jo etukäteen! :)

I speak English too so feel free to leave a comment in English if you want to! :)