6. helmikuuta 2013

Kankaista

Keppihevosia voi tehdä ties minkälaisista kankaista. Kangaskaupat ovat pullollaan kaikkea mahdollista teddystä pehmoturkikseen ja etenkin aloitteleva keppariharrastaja saattaa olla sormi suussa sen suhteen, mistä kankaasta kannattaisi itselleen ruveta heppaa ompelemaan. Tämä postaus käsittelee suosituimpien kankaiden ominaisuuksia ja omia mieltymyksiäni kankaiden suhteen.

Itse  koen, että hyvä hevoseen soveltuva kangas joustaa hieman. Ohuet, täysin joustamattomat kankaat saattavat olla vaikeita täyttää. Etenkin pään alapuolelle leuan ja posken tienoille tulee joustamattomasta kankaasta ommellulle hevoselle täyttäessä helposti ryppyjä. Karvakankaissa eli tekoturkiksissa joustamattomuus ei haittaa. Liian joustavat kankaat puolestaan ovat tuskaisia täyttämisen puolesta nekin. Itse tykkään eniten siitä, että kangas joustaa hieman vain toiseen suuntaan, kuten useimmat velboat tekevät.

Fleece

Fleece on kankaista edullisinta ja helpoiten saatavillaolevaa. Sitä löytyy jokaisesta kangaskaupasta monessa eri värissä. Hevosiin soveltuvien fleecevärien saatavuus tosin riippuu hieman vuodenajasta. Tummanruskeaa ja keskiruskeaa ei välttämättä ole samaan aikaan myynnissä. Sama juttu vaaleanbeigen ja tummanbeigen fleecen kanssa, sekä joidenkin harmaan sävyjen. Fleece on pehmeää ja joustaa hieman joka suuntaan. Siitä on erittäin helppo ja mukava ommella hevosia, kangas ei luista eikä veny tolkuttomasti mihinkään suuntaan. Ompelun helppouden kannalta katsottuna tämä kangas on suosikkini. Fleece toistaa myös kaavan muodot suhteellisen hyvin. Fleecehevosen täyttäminenkin on aika helppoa.

Velboa

Velboa (huom. nimenomaan velboa, ei velbo, kuten sen usein virheellisesti näkee kirjoitettavan) on toiselta puolelta sileää, hieman verkkarikangasta muistuttavaa ja toiselta puolen äärimmäisen pehmeää, lyhyttä, hieman ehkä nukkamaista karvaa. Sitä löytyy usein Eurokankaan palaosastoilta pehmofleecen läheisyydestä. Velboa on kankaista ulkonäöltään ja ominaisuuksiltaan henkilökohtainen suosikkini, vaikka sen ompelu onkin rasittavaa sen liukkauden vuoksi ja hevosen palojen leikkaamisen jälkeen sähköistyviä haituloita leijuu joka puolella. Velboa toistaa kaavan muodot erittäin hyvin ja mielestäni velboahevoset ovat helpoimpia täyttää.Velboan kanssa onnistun yleensä itse kankaista parhaiten saavuttamaan haluamani lopputuloksen. Velboan lisäksi markkinoilla on Samba-nimistä kangasta, joka on ominaisuuksiltaan muuten samanlaista, mutta sen karva on lyhyempää.

Pehmofleece

Pehmofleece muistuttaa toiselta puolelta erittäin paljon velboaa. Erona vain on se, että sen toinenkin puoli on karvainen ja se venyy huomattavasti enemmän. Henkilökohtaisesti en pidä tästä kankaasta, sillä juuri sen venyvyys tekee siitä hankalan käsitellä. Täyttäminen on usein myös haasteellista.

Tekoturkis/karvakangas

Kyseisen kankaan ulkonäköä tuskin paljoa tarvitsee selitellä. Tekoturkista löytyy niin metritavarana kuin paloinakin useimmista kangaskaupoista. Se saattaa olla hyvinkin hintavaa karvan pituudesta, tunnusta ja aidonnäköisyydestä riippuen. Palalaarista ostettuna hinta on yleensä 25-30€/kilo. Osa tekoturkiksista joustaa hieman, toiset eivät juurikaan. Kovin jäykästä juntturasta on hankala ommella, mutta hieman ohuemmat tapaukset ovat ihan ok. Tekoturkista leikatessa kannattaa varautua irtokarvojen massainvaasioon. Ommellessa karvoja saa usein olla tökkimässä pois tieltä sauman sisäpuolelle (tämä on toki kangaskohtaista). Jotkin tekoturkikset lähtevät myös herkästi rispaantumaan reunoistaan. Tekoturkiksesta tehdyn hevosen täyttäminen puolestaan on aika helppoa hommaa, sillä kangas antaa paljon anteeksi pörröisyytensä vuoksi. Pörröisyyden kääntöpuoli taas on se, että kangas toistaa aika huonosti kaavan yksityiskohtia. Mutta kyllä tekoturkiksestakin ihan hevosen näköisen otuksen saa ommeltua.

 Muut kankaat

Teddy on kiharaista ja menee aika pitkälti tekoturkiskategoriaan. Siitäkin voi varsin hyvin ommella hevosia, mutta kovin suosittu kangas se ei tunnu olevan kiharaisuutensa vuoksi. Sametti on kaunista ja tuntuu kivalle, mutta on usein turhan jäykkää hevosen ompeluun. Se ei jousta yhtään, joten täyttäminenkin on vaikeaa. Jotkin lycrasametit ovat ihan kelpokankaita keppareita ajatellen. Useimmat niistä ovat kuitenkin turhan ohuita ja venyvät aivan liikaa, mutta välillä törmää ihan passeleihinkin tapauksiin. Huonekalukangaslaareista saattaa löytyä myös joskus hyviä heppakankaita, niitä kannattaa käydä penkomassa.

Poikkeavatko teidän kokemuksenne omistani kankaiden suhteen? Mikä on suosikkikankaasi?

11 kommenttia:

 1. Tästä Velboasta. Että sen tekeminen on kuulemma lopetettu enkä ole pitkiin sitä saanut. Kysyntä on kuulemma kovaa mutta minkäs teet. Tainno onhan siellä jotain pinkkiä tai jotain ei hevosten värisiä kankaita ollut. Mutta onko niitä sielläpäin nyt ollut?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En oo nyt aikoihin päässy käymään missään kunnon kangaskaupassa, josta oon yleensä velboaa hommannu. Oon kuullu huhua et velboan sijaan myynnissä olis tota sambaa.

   Poista
 2. Ihanaa saada tietoja kankaista!! Kiitos! Sain nyt innostusta uuteen kepruun..

  Oot mun lemppari keppisten tekijä! ;[)

  VastaaPoista
 3. Velboaa on tosiaan nykyisin harmittavan vähän liikkeellä, etupäässä tuota sambaa näkyy olevan markkinoilla. Itseäni tämä ei juurikaan harmita, sillä tykkään enemmän samban (joka ei kyllä järisyttävästi eroa velboasta ja voidaankin laskea ehkä velboan alalajiksi yms?) käsiteltävyydestä ja jotkin velboat venyvät ehkä vähän liikaa omaan makuuni, vaikka ovat kyllä todella kauniita kankaita. Niin ja vielä lisäyksenä kannattaa tarkistaa, kuinka paljon kangas purkautuu jo kaupassa ennen kuin marssii tiskille.
  - Terveisin nimimerkki osti-metrin-lycrasamettia-turhaan : D

  VastaaPoista
 4. Yhyääärghh, nyt ketuttaa :c Meidän koulussa oli kaaaaaaaaaauheeee kasa erivärisiä velboakankaita, oisimpa tehny kepparin! Mutta eih, mä olin sillon pölkkypäinen pölvästi nii en tajunnu sen kankaan ihanuutta x( Mutta elämä jatkuu :D
  PS. Mulla on sellanen tunne, että tunnun joka päivä itestäni olevan älykkäämpi kun eilen, ehkä se selittää xDD

  VastaaPoista
 5. Saila tietäsitkö mistä vois löytää tota sambaa?:) Vaikuttaa kivalle kankaalle mistä löysit tuota ruskeeta sambaa?:) Mäki haluun ruskeeta sambaa>.<

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. http://iisantalli.blogspot.fi/2014/04/kankaat-ja-tilpehoorit-mista-niita.html
   Tuolta löytyy infoa kankaista ja tilpehööreistä. :)

   Poista
 6. ajattelin kysäistä että onko tuo samba ihan oikea 'termi', kun meidän kangaskaupoissa ei edes tiedetä mitä se tarkoittaa. Aina tarjotaan vakosamettia.

  VastaaPoista
 7. Itse en vielä ole yhtään kangas hevosta tehnyt/ommellut mutta eilen ostin tumman ruskeaa tai jotain sen väristä fleeceä josta aion tehdä ensimmäinen kangas hevosen

  VastaaPoista
 8. mistä näitä kankaita voi saada esim velboa tai simbaa.

  VastaaPoista

Kommentoidessasi muistathan, etten valitettavasti anna teko-ohjeita.
Kaikki tilareita koskeva informaatio löytyy täältä: http://iisantalli.net/tilarit.html ja niihin liittyvät kysymykset mieluiten sähköpostiin.

Kaikkiin kommentteihin en välttämättä ehdi vastata, etenkään josseivät ne sisällä kysymyksiä. Kaunis kiitos kuitenkin jokaiselle kommentoijalle jo etukäteen! :)

I speak English too so feel free to leave a comment in English if you want to! :)