19. helmikuuta 2014

Kuvauskalustoni ja kuvanmuokkaus

Saan jonkin verran kysymyksia kuvauskalustostani ja kuvien muokkaamisesta. Tämä postaus toivottavasti antaa kaivattuja vastauksia.

Kuvauskalustoni

Tämänhetkinen kamerani on järjestelmäkamera, merkiltään Canon EOS 7D.
Objektiiveja omistan kolme:
- Canon 18-55mm f/3.5-5.6 eli kameran mukana tullut peruskitti.
- Canon 75-300mm f/4-5.6 eli pidempi telezoom.
- Canon 50mm f/1.8 eli kiinteä, valovoimainen pikkuputki muotokuvaukseen.

Käytän keppareita kuvatessa nykyisin ainoastaan tuota 50-millistä. Tarkennuksen hoidan manuaalisesti ja kameran asetukset säädän myös pitkälti manuaalisesti, joskin laiskotuspäivinä saattaa kamerassa olla asetuksena Av, eli kamera säätää itse suljinajan.

Ensimmäisen järkkärini (Canon EOS 450D) sain 18-vuotislahjaksi. Vuodesta 2008 vuoteen 2011 kuvailin sillä ja Tamronin suttuzoomilla. Sitten kamerasta posahti kenno ja lainailin vuoden verran pikkuveljeni kameraa (Canon EOS 1000D). Päivitin zoomini Canonin versioon ja se oli käytössä siihen saakka, kunnes ostin tuon näppärän, kiinteän putkeni. IST:n kuvagallerioista löytyy siis materiaalia noilla kolmella kameralla kuvattuna. Niistä vanhemmat, jäätävät pokkarilaatuiset kuvat ovat jollain vuonna 2005 hankitulla Nikonin pikkupokkarilla otettuja.

Kuvanmuokkaus

Kuvanmuokkausohjelmana minulla on Adobe Photoshop Elements. Se on maksullinen ohjelma, pelkistetty versio Photoshopista. Ennen PSE:tä käytin PhotoFiltreä ja GIMPiä (kummatkin ovat ilmaisia ja ladattavissa netistä).

Muokkaan kuviani aika kevyesti, kuvien jälkikäsittelyssä minulla on tarkoituksena saada kuvassa oleva heppa toistumaan mahdollisimman samanlaisena, kuin se on luonnossa. Eli korjailen lähinnä vain valotusta ja valkotasapainoa, jos kameran asetukset ovat olleet kuvan ottamishetkellä hieman metsässä. Jotkut kuvat kaipaavat myös pientä uudelleenrajausta. Lopuksi pienennän kuvat sopivaan kokoon, terävöitän ja lisään vesileiman. En koskaan blurraile saumoja tai yritä parannella hevosen luonnollista ulkonäköä kuvanmuokkauksen keinoin.

Esimerkki (ylempi kuva on alkuperäinen ja alempi editoitu):
Alkuperäinen kuva on alivalottunut ja sen valkotasapaino on vähän siinä ja siinä. Muokatussa versiossa olen säätänyt valotusta ja valkotasapainoa, jotta kankaan väri toistuu oikein, sekä rajannut kuvaa hieman.

18 kommenttia:

 1. sulla on kyl taito hallus! ;) söpö polle! :)

  VastaaPoista
 2. IHAN SAIRAAN HIENO KEPPARI ♡♡♡♡♡ :0:0

  VastaaPoista
 3. Kiitos innostuksesta tekemään keppareita! Olet todella taitava muokkaamaan sivuja sekä tekemään keppareita. :) Toivottavasti voit vastata tähän kysymykseen vaikkakin koskee varusteiden tekemistä. Millä liität nahan palat suitsissa ja riimuissa yhteen? Kuumaliimalla, ompelemalla, vai jollain muulla tavalla? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aitoa nahkaa liimaan aina Erikeeperillä. Kuumaliimaa ei kannata käyttää mihinkään, se ei pidemmän päälle kestä. :) Liimaukset voi halutessaan varmistaa ompelemalla.

   Poista
 4. Kysyn tämmösen randomin kyssärin et onko joku fleece velour samanlaista/tapaista kuin velboa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On se periaatteessa vähän saman tuntuista, mutta tuo fleece velour on käsittääkseni huomattavasti venyvämpää ja kummaltakin puolelta karvaista. Velboassa toinen puoli on liukas ja karvaton. :)

   Poista
 5. Miten sä postitT tilarit??

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Postitan ne ilman täytteitä ja keppiä isossa kirjekuoressa.

   Poista
 6. Minkä kokosia solkia käytät? 10mm?

  VastaaPoista
 7. Olisko mahollista että tekisit semmosen postauksen missä kertoisit vähän niistä kaavoista kun mulla on esim aina onhelma se että jos teen esim issikkaa siitä tulee tyyliin jonkun lehmän näkönen koska en osaa tehä sitä kavaa kunnolla.... Semmosia vinkkejä olis kiva jos tekisit postauksen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tollanen postaus on vähän hankala toteuttaa piirtämättä kaavoja malliksi, enkä valitettavasti halua paljastaa omien kaavojeni malleja. >:

   Poista
  2. No joo totta ei haittaa pidä vaan sun kaavat salassa ettei kukaan pääse kopioimaan sun ihania keppareit :)

   Poista
 8. Olisitko voinut tehdä sellaista postausta jossa näytät vähän miten toi suu tehään? Itse osaan kyllä suullisia kepruja tehdä mutta niistä suista tulee joskus kieroja ja vinoja+ne eivät ole noin "tiiviisti" kiinni vaan ne jää ammottamaan auki :o Sinun tekemäsi suut on niin hienon näköisiä joten olisi kiva jos voisit vähän neuvoa miten niitä voi tehdä ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Teko-ohjeita ei valitettavasti ole tulossa. Yleensä avonaisessa suussa ongelma on täyttämisessä, leukoihin ei saa sulloa liikaa täytettä, tai muuten suu ammottaa auki. :)

   Poista
 9. Kiva postaus! Kyseinen heppa muuten nykyään asustaa mun luona :)

  VastaaPoista

Kommentoidessasi muistathan, etten valitettavasti anna teko-ohjeita.
Kaikki tilareita koskeva informaatio löytyy täältä: http://iisantalli.net/tilarit.html ja niihin liittyvät kysymykset mieluiten sähköpostiin.

Kaikkiin kommentteihin en välttämättä ehdi vastata, etenkään josseivät ne sisällä kysymyksiä. Kaunis kiitos kuitenkin jokaiselle kommentoijalle jo etukäteen! :)

I speak English too so feel free to leave a comment in English if you want to! :)