12. maaliskuuta 2014

Muutama sananen martingaaleista

Joka kerta, kun julkaisen kuvia martingaalillisista hevosista, joku tulee huomauttamaan, että martingaalieni renkulat ovat väärällä puolella stoppareita. Tähän malliin:
Olen kuitenkin erittäin tietoinen siitä, että renkaat ovat väärällä puolella stoppareita ja olen aivan tarkoituksellisesti laittanut ne niin ja tämä johtuu puhtaasti valokuvauksellisista syistä. Jos laittaisin renkaat sille puolelle stoppareita, jossa niitä oikeillakin hevosilla pidetään, kävisi martingaallille näin:
Tyylikästä? Kahdella entisellä hepallani oli myös suitsissaan matringaalit ja päädyin ihan ratsastaessakin pitämään niiden renkaita stopparien väärällä puolella, sillä ohjien ollessa tuntumalla niille kävi muuten näin:
En tiedä, onko muilla martingaaliensa kanssa samanlaisia ongelmia, mutta olen päätynyt ratkaisemaan oman ongelmani pitämällä renkaita väärällä puolella stoppareita. Itselleni kun esteettisyys on avainasemassa valokuvissa, enkä tykännyt ratsastessa siitä, että rinkulat huitelivat ihan missä sattuu. Keppihevoset eivät onneksi osaa viskoa päätään, joten tällaisesta menettelytavasta ei ole niillekään haittaa. Tämä on henkilökohtainen mielipiteeni ja toimintatapani, muut saavat kaikin mokomin pitää renkaita kummalla puolella stoppareita haluavat. Itse kuitenkin tulen aina kuvaamaan martingaalini renkaat väärällä puolella stoppareita, sillä omaan silmääni tämä:

...näyttää paremmalta kuin tämä:
Oli se epäaitoa tai ei.

40 kommenttia:

 1. Tosi hyvä postaus!
  Itse en ole tuota tullut ajatelleeksi aiemmin :)
  Hieno keppari!

  VastaaPoista
 2. Sama mulla! :D
  Ja oon koennu martingaalin toimivankin, kun renkaat on väärällä puolelle...

  VastaaPoista
 3. Nullanon sama ongelma. Ja käytän tota samaa taktiikkaa.

  VastaaPoista
 4. Oikeassa olet! ;)

  VastaaPoista
 5. Paljonko karvakankaat yleensä maksaa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niiden hinta vaihtelee tosi paljon, yleensä peruskarvakankaat on 15-30€/metri tai 25€/kilo. Joidenkin karvakankaiden hinnat voivat kohota päälle 50€.

   Poista
 6. Itekkin teen aina martingaaleihin noi stopparit noin miten sä, kun muuten ruinkulat menee missä sattuu! :)

  VastaaPoista
 7. Ihana ponitus, ja tosi hyvä postauskin vielä! (:

  VastaaPoista
 8. Kannattaako pystyharjaan käyttää paksua lankaa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En usko, että langan paksuudella on juurikaan väliä.

   Poista
 9. Se näyttää mun mielestä paljon siistimmältäkin jos ne on noin! Onko sulla muuten aitoa- vai tekonahkaa? Oon nyt ihan köyhä niin en voi pistää tilausta tulemaan..:( kauan sulla yleensä menee hepan tekoon?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Käytän aina aitoa nahkaa. :) Hepan tekoaika vaihtelee tosi paljon riippuen siitä, millanen se on. Joku aivan yksinkertanen fleecepolle ilman merkkejä tai varusteita voi valmistua kuudessa tunnissa, erikoisempiin hevosiin menee muutama tunti enemmän. En tosin koskaan tee hevosta kerralla alusta loppuun valmiiksi, vaan minulla on aina pari samaan aikaan työn alla, joten tilausheppojen valmistumisessa kestää 1-4 viikkoa. :)

   Poista
  2. Ok osaako joku auttaa mua ku mää ompelen kepsun Nii Se menee vinoon.
   T.Apua kaivataan 😡

   Poista
  3. pura se vino puoli ja seuraa piirostasi tarkasti pitäis toimii :)

   Poista
  4. Saattaa johtuu siitä että toinen hevosen sivukappale venyy esim ylös ja toinen sivulle. Tähän auttaa se että noudatat lankasuoraa (eli niin että molemmat sivukappaleet venyvät samaan suuntaan) tai käytät tukikangasta. Myös huono täyttö voi olla syy. Ja kannattaa muistaa että keskikappale ei saa venyä vinoon. Toivottavasti auttoi ;D

   Poista
  5. Tai sit alota toinen puoli hepasta suun kohalta

   Poista
 10. Minkäkokoiselle paperille piirrät sun kaavat?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aaaa... Miten saat sen kaulan niin pitkäks siihen :D ite en millään saa siks mun keppareitten kauloista tulee sellasia lyhyitä ellen pidennä niitä kun piirrän sitä kaavaa kankaalle... :DD Tai sitten olen vain niin tyhmä etten osaa piirtää sitä silleen....

   Poista
 11. Teeks sie keppihevosen suun sillein, että ompelet ensin keppihevosen kokonaan ilman suuta ja sitten leikkaat sellasen viillon suun kohalle ja ompelet silleinsemmosen soikeen tai minkä muotosen kappaleen nyt siihen vois ommella vai ompeletko jotenki silleen ku ompelet keskikappaletta ja sitten katkaset sen jossai vaihees ja ompelet siitäjatkosta esim vaaleanpunaista kangasta sitten suun loputtua katkasee sen ja jatkaa taas esim sillä ruskealla..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En valitettavasti anna teko-ohjeita.

   Poista
  2. no eihän se periaatteessa oo OHJE kysyin vain miten teet sen.

   Poista
  3. On se ohje! :D

   Poista
  4. Wau! Ootko ite tehny noissa kuvissa olevat suitset ja martingaalit?
   .. Ite oon tehny korvahupun, suojat ja Martingaalit schleichille:)

   ja sori en osaa kirjottaa martingaali:D

   Poista
  5. Olen. Kaikki blogissa näkyvät hevoset ja varusteet ovat tekemiäni. :)

   Poista
 12. Tiedän, että et tykkää siitä kun sinulta kysytään milloin heppa valmistuu, mutta nyt on ihan pakko kysyä ku jännittää niin paljon saada se heppa:) Milloin se musta arabi suurinpiirtein ois valmis...?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heppa on ollut valmiina jo viikon, laitoin äitisi sähköpostiin kuvia viime sunnuntaina, mutten ole saanut vastausta? :)

   Poista
 13. Anteeksi, ehdin just ennen laittaa ton kommentin ku äiti kerto että se on tullut...
  Muuten se on ihana ja täydellinen! :)

  VastaaPoista
 14. Ratsastaessa tarttis melkeempä kahet stopparit. Koska piti stoppareita missä vaan, martingaalin renkulat tarttuu kuolaimiin tai jää ohjan ja kaulan väliin jumiin, ainakin mulla siis.

  VastaaPoista
 15. En itse ole tehnyt martingaalia kepparille mutta ajattelin tehdä ja päädyin suunnitelmissani samaan ratkaisuun.

  VastaaPoista
 16. Heh Kristalli päsi malliksi. Kun sain Kristallin ( eli tämän kepparin) mietin miten kannattaisi laittaa noi martingaalit. Tää postau on tosi hyvä!

  VastaaPoista
 17. Anteeksi jos tämä on Ohje kysymys. Mutta mites tuo martingaalit, miten laitat ne?

  VastaaPoista
 18. Todella mahtava postaus! Oli juuri tekemässä hepalleni martingaaleja enkä tullut ollenkaan ajatelleeksi tuota! Kiitos tämän postauksen :)

  VastaaPoista
 19. Pidän omilla keppareillani martingaalin rinkuloita väärällä puolella. Näyttää kyllä paremmalta!
  :)

  VastaaPoista
 20. Tuosta ongelmasta pääsee eroon kun laittaa ohjien päähän soljen ja laittaa rinkulat sitä kautta😊

  VastaaPoista

Kommentoidessasi muistathan, etten valitettavasti anna teko-ohjeita.
Kaikki tilareita koskeva informaatio löytyy täältä: http://iisantalli.net/tilarit.html ja niihin liittyvät kysymykset mieluiten sähköpostiin.

Kaikkiin kommentteihin en välttämättä ehdi vastata, etenkään josseivät ne sisällä kysymyksiä. Kaunis kiitos kuitenkin jokaiselle kommentoijalle jo etukäteen! :)

I speak English too so feel free to leave a comment in English if you want to! :)