13. toukokuuta 2013

Varusteiden kehityskaari

Käsittelen tässä postauksessa pääasiallisesti suitsia, sillä niiden teossa kehitys on parhaiten huomattavissa ja niistä on eniten kuvamateriaalia. Suitsien ja riimujen lisäksi en ole pahemmin kehittänyt muita varusteita eteenpäin siitä, mitä ensimmäinen koekappaleeni on ollut.

Postauksen kuvat eivät tule esiintymään täysin aikajärjestyksessä, sillä on helpompi käsitellä erilaiset suitsityypit ryhmittäin. Näin kehityksenkin huomaa paremmin.

Olen kautta aikojen tehnyt hevosteni suitset aidosta nahasta. Ensimmäiset suitset olivat sukkaponi Titanin ja malliltaan erittäin simppelit. Larissalla oli samantyyliset. Deltan suitsissa oli jo ties mitä jännittävää ja Andromedallakin jonkin sortin martingaali ja letitetty otsapanta. Hurahdin kovasti nahan letittämiseen tuon otsapannan myötä ja sitä menetelmää käytin aikanaan paljon. Esimerkiksi alinna näkyvän valkean sukkaponin (Cassu) suitset martingaaleineen olivat kauttaaltaan letitetyt.

Jossain vaiheessa uusin näiden kavereiden suitsia, kun kyllästyin niiden epäsiisteyteen. Titan sai punotun otsapannan ja turparemmin, sekä letitetyt ohjat. Andromedan suitset pysyivät malliltaan aivan samana ja Deltan suitsiin värkkäsin nyöritetyn otsapannan ja punotut ohjat.


Sitten kangashevosiin. Lähdetään liikkeelle ihan perussuitsista. Kangashevosten suitsiin olen aina tehnyt kaikki remmit, mitä oikeidenkin hevosten suitsissa on.Koska olen perfektionisti ja tavoittelin todentuntuisuutta, keksin alkaa sulloa solkiakin pitkälti kaikkialle, missä niitä oikeidenkin hevosten suitsissa sijaitsee, kuitenkin edelleen hieman pelkistäen.


Tilareille ja myyntihevosille teen edelleen suitsien simppelimpiä versioita ainoastaan turpa- ja leukahihnan soljella, sillä solkivarastoni ei ole ehtymätön. Seuraavat suitset on tehty kuluneen vuoden sisällä myytäville. Ylimmissä punottu turparemmi ja otsapanta, keskimmäiset ovat ajosuitset ja alinna ihan normaalit, kaksoisturparemmilliset suitset.
Meksikolainen turparemmi oli hevosistani ensimmäisenä Lunalla. Eli nämä ovat toiset suulliselle hevoselle tekemäni suitset. Temporella on astetta päivitetymmät versiot olympiakuolaimella, soljilla, strasseilla ja letitetyillä ohjilla.Kankisuitsia olen tehnyt kolmet. Mistyn kanget ovat kauttaaltaan letitettyä nahkaa. Yhden myyntihevosen mukaan tein hieman simppelimmät tapaukset, turparemmissä on tikattu koriste. Temporen suitset ovat kangista uusimmat ja sisältävät jälleen solkia, tikkaukset otsapannassa ja turparemmissä, sekä letitetyt ohjat.
Lännensuitsissa kehitys on havaittavissa erittäin selkeästi. Marsipanilla oli aivan simppelit, letitetyt suitset. Avalonin ensimmäisissä suitsissa oli vähän enemmän koristeellisuutta, sekä kunnollinen länkkärimallin kankikuolain ja Robinin suitset painivatkin sitten jo aivan omassa sarjassaan.
Lopuksi vielä muodoltaan hieman erikoisemmat suitset. Abran suitset olivat aikanaan muka kamalan koristeelliset letitettyine remmeineen ja nahkatupsuineen, mutta Rimin päivitetty versio taitaa saada pilkkuherran suitsivirityksen näyttämään aika asteekkiselta.Riimuihin en ole koskaan juurikaan jaksanut panostaa samalla tavalla kun suitsiin. Ensimmäiset riimut tein kankaasta ja virkkaamalla. Sitten laiskistuin ja aloin näpertää riimuja nahasta. IST:n varustegalleriasta voi käydä kuikuilemasta noita ensimmäisiä riimuja (esim. Titan, Larissa, Troija). Avalon taitaa olla ainoa, jonka riimuun olen käyttänyt oikeasti aikaa, sillä en tykännyt sen suitsista. Riimun remmit ovat nahkapunosta ja koristetikkauksia löytyy yltympäriinsä. Tein sen Hööksin westernriimun kuvaa mallina käyttäen. Spiritin riimu on vähän samaa tyyliä, mutta narupunoksella. 


Aivan lopuksi vielä pari näyttelyriimua. Aminehilla perinteistä arabinäyttelyriimua jäljittelevä narupunos-tupsuversio ja Fidelixillä jollain tapaa hieman hillitympi, joskin työmäärältään suurempi, helmikoristeinen riimu.85 kommenttia:

 1. Ihania :) Voisko seuraava postaus olla vaikka jokin varuste ohje ym?? <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En valitettavasti tule antamaan bloginkaan puolella minkäänlaisia ohjeita.

   Poista
  2. Mistä ostat nuita suitsien solkia? Ja mistä ja miten teet kuolaimet?

   Ja noi kepparit ja suitset on ihan sika hienoja :))

   Poista
  3. Solkia tilaan Antassusta ja kuolaimet teen rautalangasta. :)

   Poista
 2. Voi tää oli kiva idea tehdä tällainen!

  VastaaPoista
 3. Ihana postaus, aivan upeita varusteita! :D

  VastaaPoista
 4. Eiks Avalonilla oo nykyään noi Robinin suitset? Ne on niin ihanat<3 Etkä muuten arvaakkaan, kuinka paljon antaisin tällä hetkellä siitä, että pääsisin sun kaavavarastolle, kun alan turhautua niitten omieni kanssa tappelemiseenXD

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On joo. :) Heh, ahkerasti vaan piirrät ja kokeilet ja muokkaat ni kyllä se siitä. :)

   Poista
 5. Ihania suitsia! Itsekkin (suoraan sanottuna uskoisin) osaisin, mutta meillä on ompelukone 20 vuotta vanha ja toimii sen mukaisesti... :D Mistä yleensä ostelet noita trasseja? Tiimarista ainakin itse ostan. (: Aina kun kattelen tollasia hienoja, aidon näköisiä suitsia, tulee pakko mielle aloittaa itse tekemään uusia. Ei yllä haittaa, kun kaksi heppaa tarviivatkin suitset! xD -Aino-
  .
  Ps. ---> www.riimurallintalli.nettisivu.org
  .
  Pss. Kirjoitathan viekkuun? :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva että pidät. :) Mie en ees omista ompelukonetta. :D Ostan strasseja askartelukaupoista useimmiten.

   Poista
 6. Ihania!Haluaisin ostaa Sinulta keppareita, suitsia ja riimujakin. Mutta huono puoli on siinä että enasu ihan siellä päin! Eikä rahaakaan ole kovin paljon!;-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Postihan kulkee mihin päin Suomea tahansa. ;)

   Poista
  2. Nii! Mut jos haluaisin ostaa keppareita (jos es myyt niitä) Ni miten ne vois postittaa vihtii??

   Poista
  3. Lähetän hevoset ihan normaalissa, isossa kirjekuoressa ilman täytteitä ja keppiä. :)

   Poista
  4. Nii! Millä hinnalla myisit? Miten postimaksut?

   Poista
  5. http://iisantalli.webs.com/tilarit.html
   Tuolla kaikki tarpeellinen info tilareista. Tallin hevoset eivät ole myynnissä, mutta teen satunnaisesti tilaushevosia.

   Poista
 7. Okei paljonko ne maksais?? Ostan!Mutta riippuu hinnasta

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. http://iisantalli.webs.com/tilarit.html
   Tuolla kaikki tarpeellinen info tilareista. Tallin hevoset eivät ole myynnissä, mutta teen satunnaisesti tilaushevosia.

   Poista
  2. Okei! En ehkä osta! Mutta silti luen ahkerasti blogiasi! Missä muuten säilytät nuo kaikki hevoset? Eikö ne vie aika paljon tilaa?

   Poista
  3. Osa on esillä miun makuuhuoneessa, osa on isossa kaapissa. :)

   Poista
 8. Kiitos! Katselen ja lueskelen!

  VastaaPoista
 9. Okei! Entä sitte ne suitset/riimut?

  VastaaPoista
 10. pljon ne maksaa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. http://iisantalli.webs.com/tilarit.html
   Tuolta löytyy suitsienkin hinnat. :)

   Poista
 11. Tajusin että tässä noissa sun martingaaleissa ne ohjaan menevät ovat noissa väärällä puolella ohja stopparia. Se martsari kuuluu laittaa stopparin alapuolelle että se ei osoisi kuolaimeen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen täysin tietoinen tästä ja tarkoituksella laittanu rinkulat väärälle puolelle stopparia. :) Ne pysyy oikeella kohdalla paremmin ollessaan väärällä puolella stopparia, jos ne laittais oikein ni ne huitelis ihan missä sattuu. :)

   Poista
 12. ihana! Rimin kuva näyttää unesa olevalta! Millä kameralla kuvasit Rimin????? <3
  Voisitko tehdä potasuksen keppis elämästäsi, miten kaikki alkoi ja milloin kyllästytti?
  Fanitan sua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyseinen kuva on muistaakseni otettu pikkuveljen Canon EOS 1000D:llä. :) Pistän toiveen muistiin, katsotaan jos vaikka joskus innostusin sellasen postauksen kirjottamaan. :)

   Poista
 13. Sen verran saako kydyä että ostatko kuolaimet valmiina vai teetkö kokonaan itse? :) Ihan super hienoja varusteita!

  VastaaPoista
 14. mist saat sitä nahkaa

  VastaaPoista
 15. Kiinnitätkö remmit toisiinsa liimaamalla?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Riippuu materiaalista. Liimaamalla tai ompelemalla. :)

   Poista
 16. Voi että, olen näillä sivuilla uusi kävijä. Ihastuin heti kaikkiin hirveän taidokkaasti tehtyihin kepruihin... :) Pitäisi varmaan jossain vaiheessa itsekin tilata yksi <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva että tänne eksyy vielä uusiakin ihmisiä! Tervetuloa seurailemaan tallin tapahtumia ja tilaa toki itsellesi hepolainen, jos siltä tuntuu! :)

   Poista
  2. Tässä yritän lähipäivinä ruinata vanhemmilta synttärilahjaksi super ihanan kepparin :) <3

   Poista
 17. moi,oletko menossa apasionataan

  VastaaPoista
 18. Jes! Vihdoin ymmärsin, mistä Rimin harja on valmistettu ja nyt ymmärrän, mikset aio levittää sitä. :)

  VastaaPoista
 19. En osaa sanoo näistä ku kolme sanaa: tuplavee aa uu. WAU. Teittekö muutes ite robinin ja rimin kuolaimet? Jos tilasitte, niin mistä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oon tehny niiden kuolaimet itse. :)

   Poista
  2. Mykistyin... :x Oikeesti niin hienoja!!

   Poista
 20. Awwww oikeesti! Muute... Ihastuin Deltaan täysin heti, kun näin sen. Kun olin mummolassa tänä viikonloppuna, tuli tylsää... ja sain Deltsusta inspiksen tehä oman. Ja niin syntyi Bea, hiirakko sukkatamma pyrstötähdellä:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva että Delta-pulla inspiroi. :D Tammasi kuulostaa tosi nätiltä! :)

   Poista
  2. Deltsu on niiiin ihana symppis<3

   Poista
  3. Vielä yks juttu: mitä lankaa Deltan harja on? :o

   Poista
  4. Se on avattua villalankaa. :)

   Poista
 21. Saisinko kysyä yhtä asiaa? :)
  Mistä ostat/tilaat nuo pörröiset kankaat jotka näytävät oikean hevosen talvikarvalta?
  Ps: jos vastaisit vielä tähän kysymykseen.. Mistä saat/millä teet nuo hevosen/ponin kaavat? :)

  Olisin hyvin kiitollinen jos vastaisit tähän kysymykseen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen ostanut ne ihan kangaskaupasta, Eurokankaiden palaosastoilta löytyy usein karvakankaita. Ja kaavat piirrän ihan käsin isolle paperille. :)

   Poista
 22. Miten oot noi Rimin suitsien koristeet tehny? :)

  VastaaPoista
 23. Robin asuu nykyään minulla :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei kiva tietää! :) Terveiset sille karvakorvalle! ^^,

   Poista
 24. Wow! Tosi hienoja noi länkkärisuitset ja muutkin! osaat kyllä tehä tosi hienoja keppareita ja varusteita. Oon kade :)

  VastaaPoista
 25. Muutes mikä oli Robinin vir nimi? Ku näin teidän myydyissä kaks sen näköstä, joiden nimet ovat Kep Mva Fn Au Revoir ja F.I.A. Rebel Heart :)
  PS. Kahlaan nyt sun blogia läpi kokonaan ja sori, oon spämmänny kommentteja kasoittain tänään :DD

  VastaaPoista
 26. Suitsesi innoittivat muakin panostamaan! Onko karjalan ompelu koneessa solkia? Tekeleille on uusi hevonen ja teen sille 3 suitset

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei taida olla ainakaan tarpeeksi pieniä solkia. >:

   Poista
 27. Ootko tehny millä tavalla Fidelixin riimun sen osan mihin oot sit ommellu noi helmet sun muut? Niiku esim. Kutomalla tai jotai? Oot oikeesti tosi taitava tekeen keppareita ja niiden varusteita!! :)♡

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Arvelisin, että nauha on ostettu askartelukaupasta, sillä ainakin olen nähnyt sitä siellä :)

   Poista
 28. monta kepparia sulla on, ja miten nuo villasukka kepparin korvat voi tehä noin hienosti???

  VastaaPoista
 29. mistä noita solkia saa??

  VastaaPoista
 30. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 31. Ai et oo jaksanu panostaa riimuihin?!?!?!?!?!Mulla on kaikille hepoille vaan naruriimut!
  Mun pitää vissiin alkaa patistaa itteeni= ○ Nää kehitys postaukset on muuten sairaan hyviä= ))

  VastaaPoista
 32. Miten letität nahkaa "suoraan"? Mulla se menee aina käppyrälle...

  VastaaPoista
 33. Ai et oo panostanut riimuihin??
  Noihan on ihan sairaan hienoja!!
  Ittelläni vaan naruriimut kaikilla polleilla= >

  VastaaPoista
 34. Täältä saan ittellekki toosi paljon inspistä omiin heppoihin:D

  VastaaPoista
 35. Toi Leimun jälkeen tuleva on yksinkertaisesti söpöin kepsu jonka oon ikinä nähny ja sillä on kivat suitset. ❤_❤

  VastaaPoista
 36. Tasokkaat sivut sinulla ja olet tehnyt ihan mielettömän upeita keppareita ja varusteita!
  Suomalaiselle käsityölle iso peukku! ^_^

  Korjattavaa sivuillasi löysin tilauspuolelta.
  Postissa ei ole enää olemassa maksikirjeitä Suomen sisällä lähettäessä.
  Kalliimpi postipaketti löytyy ja hieman edullisempi numerolla-paketti, johon tarvitaan vastaanottajan muiden tietojen lisäksi matkapuhelinnumero, johon saapuu viesti kun paketti on perillä. Toki myös lähettäjän tiedot. :)
  Pilkkua viilatakseni A4-kokoinen arkki mahtuu kuoreen, joka on C4-kokoinen. ;) Kuori ei siis ole A4-kokoa. :)

  Hyvää talven jatkoa! ^_^

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitokset! Ohops, vaatis vissiin vähän päivittämistä ne postitusosiot, maksikirjeitähän ei oo tosiaan ollu enää ikuisuuteen! Kiitokset tarkkasilmäiselle. :)

   Poista
 37. Käytätkö suitsien tekoon litteää nahkanauhaa? Ja jos käytät, niin kuinka leveää ? Mistä muuten saat noita söpöjä nappisilmiä (muovisia)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En vaan leikkaan isoista nahkapaloista ite sopivia suikaleita. :) Mitähä ne ois, varmaan jotain sentin leveitä.

   Poista
  2. Ja niitä muovisia nappisilmiä ostin joskus varmaan 8 vuotta sitte yhestä kangaskaupasta. Varmaan niitä vieläki löytää jostain käsityöliikkeistä. Helsingin HobbyPoint ainaki taitaa myydä. :)

   Poista
 38. Tosi selvästi näkyy kehitys sekä hevosten ja varusteiden ulkonäössä ja tekniikassa. Tykkään!

  Sit viel kysyisin sitä, että onko sulla jossain ohjeita punontaan ja letitykseen, aivan kuin olisin joskus nähnyt, mutten mitenkään nyt löydä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuolta ylhäältä ku klikkaa "Poimintoja blogista" ni löytyy kaikki vinkit sun muut erikoisemmat postaukset, mitä oon blogiin kirjotellu. :) Tässä suora linkki tuohon nahkapunosvideoon:
   http://iisantalli.blogspot.fi/2015/07/ohje-pyoropunokseen-ja-nahan.html

   Poista
 39. Ihania nuo hevoset ♡ ja varsinkin letitetyt suitset!♡ Täytyypä itsekin kokeilla ;)

  VastaaPoista
 40. Mistä muuten hankit tota nahkaa? Ja käykö soljiksi tölkin ne ihme klipsit jolla se avataan :>

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika pitkälti löydän nahkaa kirpputoreilta. Joissain kangaskaupoissaki on välillä myynnissä. Monet käyttää niitä tölkkiklipsejä ja ne vaikuttaa toimivan solkien sijaan oikein hyvin. :)

   Poista
 41. Miten osaat letittää nahkaa? Mä en osaa, se on vaikeeta :( xD

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei se ole juurikaan kummempaa kun vaikka hiusten letittäminen, ihan sama periaate. :) Eli harjotusta vaan ni kyllä se siitä alkaa sujumaan! Tsemppiä!

   Poista

Kommentoidessasi muistathan, etten valitettavasti anna teko-ohjeita.
Kaikki tilareita koskeva informaatio löytyy täältä: http://iisantalli.net/tilarit.html ja niihin liittyvät kysymykset mieluiten sähköpostiin.

Kaikkiin kommentteihin en välttämättä ehdi vastata, etenkään josseivät ne sisällä kysymyksiä. Kaunis kiitos kuitenkin jokaiselle kommentoijalle jo etukäteen! :)

I speak English too so feel free to leave a comment in English if you want to! :)