13. lokakuuta 2013

Kurkistus menneisyyteen - IST:n tilat

Miulta on kyselty suhteellisen paljon IST:n asukkaiden tallista. Karu totuus on, että tällä hetkellä heppani seistä napottavat talomme yläkerrassa vierassängyn päädyssä. Luovutin tallini varastokäyttöön muutettuani ensimmäistä kertaa pois kotoa ja vaikka väliaikaisesti tänne taas palasin, koen tallin turhaksi kun en keppareita enää harrasta muuten kuin käsityömielessä.

Harrastuksen kulta-aikoina miulla sen sijaan oli jos jonkinmoista tallia. Kaivauduin ikivanhojen kuvatiedostojeni kätköihin ja kalastelin sieltä muutaman havainnollistavan kuvasen. Pahoittelen kuvien kertakaikkisen jäätävää teknistä laatua, Photoshopkaan ei näitä pelasta, sekä uudenlaisia vesileimoja. Kuvat ovat niin sillisalaattia, että tällä tavalla toteutettuna tuo vesileiman teksti näkyy edes jotenkuten.

Mutta aloitetaanpas aikamatka IST:n tallitilojen historian pyörteisiin!

Aivan ensimmäinen talli sijaitsi kaksiovisessa vaatekaapissa. Kuva on vuodelta 2005 ja asuimme vielä silloin ahtaassa kerrostaloasunnossa Lappeenrannan keskustassa.
Gavotti, Luna, Dusty, Cassu, Troija, Nipsu, Titan, Delta ja Andromeda.
Tuonhetkiseen hevoskatraaseen kuului myös Larissa, liekö ollut Iidalla ylläpidossa kuvan ottamisen aikaan, kun Iidan Nipsu näkyy puolestaan löytyvän miun vaatekaa- siis tallista.

Kovin montaa vuotta ei onneksi tarvinnut ankeassa keskustassa kepruilla, sillä ostimme oman talon huomattavasti syrjäisemmästä paikasta, metsien ja peltojen keskeltä. Tällöin toteutui kaksi suurta unelmaani: oma huone ja oma tallirakennus. Sain käyttööni puolet autokatoksen yhteydessä olevasta lämmittämättömästä ulkovarastosta. Kiinteitä karsinoita en saanut rakentaa, mutta olipa sentään ihan oma tila hevosille talon ulkopuolella! Seuraavat kuvat ovat vuodelta 2006.

Näkymä ovelta.
Hevoskatras on hieman kasvanut vuoden mittaan.

Käytävälle sai tarvittaessa kaksikin heppaa seisomaan harjauksen ajaksi.
Nämä naulakot ovat varastossa vieläkin, tosin suitset olen pelastanut sisälle lämpimään.

Tallin katonrajassa kiersi pari hyllyä, joissa säilytin heppojen harjapakkeja.
Vuonna 2007 pistin tallia hieman uusiksi, hepat saivat jonkin sortin karsinahkot. Järjestys pysyi kuitenkin pitkälti samana. Tällaisena talli pysyi sen purkamiseen saakka. Hevoskanta vaihtui toki vuosien varrella.


Seinälle pääsi myös loimiteline.
Ratsastuskenttänä toimi suuri suorakaiteen muotoinen ruohoalue pihassamme, aivan tallin vieressä. Hyppäsin todella paljon ennen kuin innostuin kouluratsastuksesta ja jossain vaiheessa käytössä oli tämännäköistä estekalustoa.Tarhat muuttivat paikkaa vuodenajan mukaan. Aluksi miulla oli ties mitä epämääräisiä viritelmiä ympäri pihaa, mutta pikkuhiljaa tarhojen paikka vakiintui kentän vieressä kohoavan, pienen kallion laelle.

Tämä toimi jonain kesänä tammojen laitumena.
Oriit ja ruunat puolestaan laidunsivat/tarhailivat tämännäköisissä kyhäelmissä.

Jonain talvena tarhoiksi oli näemmä aidattu ratsastuskentän takaosa. Hanin runko hienosti osana aitaa.
Iloista mieninkiä oritarhoilla kallion päällä.

Vitsit että on ikävä noita aikoja. Mutta niin se vaan menee, että lapsuus loppuu aikanaan ja mielikuvitus hiipuu sen myötä.


30 kommenttia:

 1. Tosi kivan näköstä! :) Mullakin on keppareita mut touhuan niillä yhä ja tallikin löytyy ;) Nyt sä voit muistella niitä aikoja jollon puuhasit kepparien kanssa :)

  AnnaV

  VastaaPoista
 2. Ihana talli! Aww, taidan mennä itsein selailemaan noita vanhoja kepparikuvia ! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Miuta häiritsi aina toi kaikki ylimääränen roju mut hauskahan tuolla oli touhuta. :D

   Poista
 3. Ihana <3
  Argh, kun itte oon allerginen heinälle, nii ei voi kuskata omaan keprutalliin heinää. :D Joudun aina ottaan allergialääkkeen ennen oikeallekin tallille menoa, koska silmät alkaa muuten ikävästi vähän punottaa kun jakelee hepoille ruokia. :DD

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harmin paikka tuo allergia! Mut onneks kepparit pärjää myös ilman heinää. :D

   Poista
 4. Voi että noita sun keppareita ja tallia! Mäkin haluun tollaset hepat ja niille tollasen tallin ja loimet <333

  VastaaPoista
 5. Ihanat tallit/laitumet <3 Omat heposeni Cesar, Safiiri, Rodeo-Rocky, Romeo ja Harmony kaipaavat tallia... :)

  VastaaPoista
 6. Miksei Rimiä ole missään kuvassa??

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siksi, että kuvat ovat yli viisi vuotta vanhoja ja Rim on ollu miulla vasta vähän aikaa. :)

   Poista
 7. ihania! <3
  olisipa minullakin tuollaisia paikkoja joihin voisi
  heposia laittaa :(

  VastaaPoista
 8. Ihania <3 olis kiva jos olis mullaki olis tollasia paikkoja joho voisin laittaa.

  VastaaPoista
 9. Noi hepat on tosi ihanii!!!

  VastaaPoista
 10. Mulla on ollut kolme siun hepoa:) Tilari viime jouluksi minkä piti olla valmis vasta Tammikuussa, kilpaili SM-kisojen näyttelyssä numerolla 18. Saanut lempinimekseen Otto;) Ja Mera, ja Värivirheellinen hepolainen 2011/2012? 😃

  VastaaPoista
 11. Oon tosi onnellinen että voin pitää omaa tallia isossa ladossa navetan vieressä. Mut oon kade sun luovuudelle ja muutenkin sun käsityötaidoille. ;)

  VastaaPoista
 12. Vähänkö kiva talli on ollu!:D Miulla toimii tallina vaa pehmolelukori johon keppi tökätään:c

  VastaaPoista
 13. Oletko sinä myynyt Lunan ja sen muut kaksipalaiset kaverit?

  VastaaPoista
 14. Tulee ikävä omankin keppariharrastuksen kulta-aikoja, nykyään "harrastus" käsittää miulla omien hepojen säilyttämisen. Silloin tällöin käyn kurkkimassa, mitä tänne kuuluu, kun joskus vuosia sitten olit miulle suunnilleen Jumalasta seuraava upeine keppareinesi :D
  Oot ollu ihanan luova vielä (laskelmieni mukaan) yli 15-vuotiaanakin, ite oon just 15 ja tuntuu ettei mielikuvitus riittäisi enää millään näin ihanaan harrastukseen... :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Miulla nuo harrastamisen kulta-ajat sijottu 13-17 vuoden ikään, sit alko mielikuvitus kuihtumaan noin niinku ratsastamisen osalta. Mut luovuutta kyllä on aina piisannu ja piisaa edelleen. :D Ihanaa et täällä käy vielä vanhojaki kävijöitä kurkkimassa! :)

   Poista
 15. kyl nää tilat sulla on tosi hienot :)

  VastaaPoista
 16. Oon kyllä liiankin kateellinen meinaa en saa ite käyttää edes meijän leikkimökkiä jossa kukaan ei tee mitään :(

  VastaaPoista
 17. Tosi komeet tilat ja siulla oli kyllä mielikuvitusta! :)

  VastaaPoista
 18. ihanat tilat ja kyllä oot sitten keksiny ihanan paikan käyttöös tuo tarha varsinkin, tätä postausta en yhes välis ehtinyt lukee niin ny on kiva palata ajastaaksepäin

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eihän noi kovin kummoset oo mut joskus sitä tuli näperreltyä. :)

   Poista
 19. Ihanat tarhat! Noi sun sukkakepparitkin on tosi hienoja ja söpöjä! Mun lemppari sun hepoista on Hannibal se on ihana!

  VastaaPoista
 20. Käy Saila katsomassa meidän blogi! Siellä näkyy myös tallin esittely

  VastaaPoista

Kommentoidessasi muistathan, etten valitettavasti anna teko-ohjeita.
Kaikki tilareita koskeva informaatio löytyy täältä: http://iisantalli.net/tilarit.html ja niihin liittyvät kysymykset mieluiten sähköpostiin.

Kaikkiin kommentteihin en välttämättä ehdi vastata, etenkään josseivät ne sisällä kysymyksiä. Kaunis kiitos kuitenkin jokaiselle kommentoijalle jo etukäteen! :)

I speak English too so feel free to leave a comment in English if you want to! :)