22. elokuuta 2014

Ratsastustuntiohjelmia keppareille

Nämä ratsastustunnit olivat pitkään Iisan tallin sivuilla, mutta onnistuin vahingossa poistamaan kyseisen sivun, eikä minulla ollut varmuuskopioita missään. Eräällä kävijällä oli kuitenkin kaikeksi onneksi tunnit tallella koneellaan ja hän lähetti ne minulle ystävällisesti sähköpostilla. Tallin sivuilla on kopioinninestokoodit, joten näiden lienee kätevämpää olla esillä blogissa, mistä ne on helpompi napata itselleen tulostettavaksi. Tekstien käyttäminen omilla sivuillaan tai missään muualla netissä on luonnollisesti kielletty.

Tässä siis tunteja, joita voit ratsastaa ohjeiden mukaan keppareillasi. Voit muuttaa tunnin sisältöä mielesi mukaan ja ratsastaa yhtä kohtaa niin pitkään kun tuntuu hyvältä. Jos haluat rankan tunnin, tee useita toistoja. Suosittelen kopioimaan tunnin ohjeet esim. Wordiin ja tulostamaan sieltä.

Tunti 16
Estetunti.

1. Aloita lämmittely pitkin ohjin. Tee käynnissä violtteja ja pysähdyksiä. Huolehdi, että hevosesi liikkuu reippaasti, mutta on kuitenkin hyvin kuulolla.
2. Vie kentän toiselle pitkälle sivulle 5-10 puomia ja laita ne peräkkäin maahan. Aloita työskentely ravissa ravaamalla puomien yli joka kierroksella. Puomien jälkeisellä lyhyellä sivulla ratsasta aina pääty-ympyrä. Seuraavalla pitkällä sivulla pyydä nopeampitempoista ravia ja puomeja edeltävällä pitkällä sivulla tee voltti hitaammassa ravissa. Muista vaihtaa välillä suuntaa.
3. Hidasta hetkeksi käyntiin ja pystytä kentän pituushalkaisijalle 3-5 esteen jumppasarja niin, että ensimmäinen este on 20 cm korkea, seuraava 30 cm, sitä seuraava 40 cm jne. Esteiden väliin tulisi mahtua yksi laukka-askel. Hyppää sarjaa kummassakin laukassa. Jos hypyt sujuvat hyvin, voit korottaa esteitä sopivaksi katsomasi verran.
4. Hidasta hetkeksi käyntiin tai raviin ja ratsasta paljon ympyröitä. Kokoa sitten kentälle seuraavanlainen rata: pitkälle sivulle trippeli, lyhyelle sivulle pystyeste, halkaisijalle kolmen esteen sarja ja toiselle lyhyelle sivulle okseri. Estekorkeudet voit itse päättää. Rata hypätään samassa järjestyksessä, kun esteet on lueteltu. Ratsasta hyvät ja huolelliset tiet ja pidä huolta, että vauhti ei ylly kaahaamiseksi tai putoa laukasta raviin.
5. Hypättyäsi tarpeeksi, lopeta hyvään suoritukseen ja kiitä hevosta. Kävele hetki pitkin ohjin.
6. Kokoa sitten halkaisijalle viisi kavalettia, korkeus n. 20 cm ja tule niitä ravissa molempiin suuntiin. Hevosen olisi tarkoitus astua niistä yli, ei hypätä.
7. Jos hevosellasi on vielä paljon energiaa, voit lopuksi hypätä hetken aikaa korkeutta, jos alusta on hyvässä kunnossa. Korkeushyppykisat ovat varsinkin kaverien kanssa mukavaa ajanvietettä.
8. Ravaile loppuravit puolipitkin ohjin. Hidasta sitten käyntiin, kävele muutama kierros, ohjaa kaartoon, kiitä ja nouse ratsailta. Hoida hevonen hyvin ja loimita se tarvittaessa.


Tunti 15
Koulutunti hieman edistyneemmille ratsukoille.

1. Nouse selkään ja kävele uralla pitkin ohjin. Yritä kävellessäsi saada hevosta hidastamaan ja nopeuttamaan askeliaan istuntasi avulla. Kokoa ohjat ja aloita ratsastamaan kolmikaarista kiemurauraa.
2. Nosta ravi ja jatka kiemurauran ratsastamista. Vaihda suuntaa muutaman kierroksen jälkeen. Huolehdi, että hevonen taipuu hyvin ja on asettuneena oikeaan suuntaan kaarroksissa.
3. Palaa suoralle uralle ja aloita laukannostot lyhyiden sivujen keskellä. Laukkaa kierros pääty-ympyrällä molemmissa päissä kenttää. Ratsasta loivat kiemurat pitkille sivuille ravissa. Muista asettaa huolellisesti ja varo, ettei heppa kaahota laukan jälkeen. Vaihda suunta ja toista harjoitus.
4. Hidasta käyntiin. Aloita ratsastamaan pohkeenväistöjä niin, että käännät hevosen lyhyen sivun keskeltä pituushalkaisijalle. Suorista hevonen ja ala sitten väistää vasemmalle. Väistä uralle asti. Seuraavalla kierroksella tee väistö oikealle. Voit kokeilla samaa ravissa.
5. Kun väistöt alkavat sujua, ratsasta hetki uraa pitkin ja tee sitten avotaivutukset ravissa kummallekin pitkälle sivulle. Vaihda suuntaa ja toista. Tämän jälkeen voit kävellä hetken.
6. Jos hevosesi osaa laukanvaihdon askelessa, nosta laukka ja ratsasta kolmikaarista kiemurauraa. Laukanvaihto tulee jokaisen kaarroksen jälkeen kiemuran keskelle, jossa hevonen on suorana. Jos hevosesi ei osaa laukanvaihtoja, voit ratsastaa kiemuran ilman vaihtoja tai tehdä vaihdot ravin kautta.
7. Hidasta raviin ja ravaa muutama kierros. Tee voltti joka sivulle. Nosta sitten taas laukka ja harjoittele laukkapohkeenväistöjä samanlaisen harjoituksen avulla, kun ravipohkeenväistöjäkin. Pidä huoli siitä, että tahti säilyy hyvänä koko väistön ajan.
8. Hidasta ravin kautta käyntiin ja anna hevoselle pitkät ohjat. Kävele kunnon loppukäynnit ja tule sitten alas ratsailta, kiitä ja vie hepolainen talliin.


Tunti 14
Tunti sopii kaikentasoisille hevosille. Tunnin on laatinut Heppis.

1. Taluta heppa kentän keskelle ja nouse selkään.
2. Kävele käyntiä pitkin ohjin molempiin suuntiin. Tee paljon voltteja ja muita kiemuroita.
3. Nosta harjoitusravi ja tee temponlisäyksiä molempiin suuntiin. Kokoa ohjat ja jatka kevyessä ravissa.
4. Hidasta hetkeksi käyntiin ja tee pitkien sivujen keskelle voltit ja lyhyille sivuille pysähdykset. Vaihda suuntaa ja tee nyt toisin päin (eli pitkien sivujen keskelle pysähdykset ja voltit lyhyille sivuille).
5. Siirry takaisin raviin. Ratsasta paljon ympyröitä sekä kolmikaarisia kiemurauria. Taivuta hyvin. Lopuksi tee sama käynnissä.
6. Ryhdy tekemään peruutuksia joista siirryt suoraan raviin. Kun se sujuu, vaihda suuntaa. Lopuksi tee koko harjoitus ravissa ja kun se onnistuu, mene peruutuksen jälkeen suoraan ravissa kentän keskelle ja tee siellä ympyrä.
7. Jatka rauhallisessa harjoitusravissa vasempaan kierrokseen. Nosta laukka ja laukkaa pari kierrosta. Sitten tee kahdeksikko ja siirry raviin jonka jälkeen ravaa kentän ympäri. Toista harjoitus niin monta kertaa kuin haluat. Pidä välillä lepotaukoja.
8. Lopputunnin voit mennä maastossa, jos pystyt. Siellä mene rauhallisia ravipätkiä tai hyppää muutama matala este.
9. Kävele pitkät loppukäynnit. Sitten pysäytä hevonen, kiitä ja ratsailta.


Tunti 13
Tämän viikon tunti sopii kaikentasoisille hevosille (lisätyn ja kootun ravin voi muuttaa temponmuutoksiksi jossei hevonen osaa kyseisiä juttuja). Tunnin on laatinut Emelita.

1. Mene pitkät alkukäynnit.
2. Kokoa ohjat, ja aloita tekemään pysähdyksiä, joka kirjaimen kohdalle. Kun tämä sujuu, siirry raviin ja toista sama.
3. Ryhdy kääntelemään hevosta radan poikki, sekä tekemään pääty-ympyrät päätyihin.
4. Siirry sen jälkeen käyntiin ja vaihda suunta tekemällä täysikaarto. Siirry raviin, ja tee samat asiat tähän suuntaan.
5. Sen jälkeen hidasta käyntiin ja anna pitkät ohjat. Kävele vapaata käyntiä keskiympyrällä.
6. Ota ohjat, ja siirry takaisin uralle, nosta ravi. Mene koottua ravia lyhyet sivut, ja pitkät sivut lisättyä ravia.
7. Tämän jälkeen vaihda suunta tekemällä rata pituus-suuntaan leikkaa, ja tee sen keskelle pysähdys.
8. Kun olet vaihtanut suunnaan, nosta laukka ja laukkaa koko uraa yksi kierros. Kierroksen jälkeen, voit siirtyä keskiympyrälle laukkaamaan. Yritä laukatessasi vaihdella tempoa mahdollisimman paljon.
9. Laukkaamisen jälkeen siirry raviin ja ravaa puolipitkällä ohjalla muutama kierros.
10. Siirry käyntiin, ja anna pitkä ohja sekä taputukset. Kävele loppukäynnit keskiypyrällä
11. Käännä hevonen/poni kaartoon, kiitos ja ratsailta.


Tunti 12
Tunti on suunnattu korkeasti koulutetuille hevosille, mutta sitä voi helpottaa vaihtamalla passaget ja lisätyt askellajit normaaliin raviin tms.

1. Kävele alkukäynnit ja tee voltteja pitkin ohjin molempiin suuntiin.
2. Nosta harjoitusravi ja ravaile kiemuroita ja muita kuvioita, aseta ja taivuta hyvin.
3. Ala tekemään toisessä päädyssä temponlisäyksiä ja toisessa aslekeenlyhennyksiä. Vaihda suunta rata pituussuuntaan leikkaalla ja jatka samaa temponlisäystä ja -hidastusta toiseenkin suuntaan.
4. Hidasta keskikäyntiin. Ratsasta kolmikaarista kiemurauraa molempiin suuntiin.
5. Siirry takaisin uralle ja mene pitkät sivut passagea ja lyhyen sivun puolivälissä piaffea. Vaihda suunta muutaman kierroksen jälkeen etuosankäännöksellä ja toista sama tehtävä.
6. Siirry käyntiin ja tee pysähdys lyhyen sivun keskelle. Peruuta neljä askelta ja nosta koottu myötälaukka. Laukkaa pääty-ympyrällä muutama kierros. Siirry käyntiin, vaihda suunta ja kun pääset seuraavan kerran lyhyen sivun keskelle, pysähdy, peruuta taas neljä askelta ja laukkaa pääty-ympyrällä muutama kierros koottua laukkaa.
7. Jatka laukkaa kolmikaarisella kiemurauralla ilman laukanvaihtoja molempiin suuntiin.
8. Siirry lisättyyn raviin ja ravaa molempiin suuntiin.
9. Hidasta käyntiin ja anna hetkeksi pitkät ohjat.
10. Ota ohjat ja mene käynnissä pohkeenväistöä lävistäjällä molempiin suuntiin. Voit kokeilla samaa myös ravissa.
11. Nosta laukka ja tee laukanvaihtosarjoja lävistäjällä. Ensin laukanvaihdot joka toisella askeleella, sitten joka askeleella.
12. Hidasta raviin ja anna hevoselle ohjaa. Ravaa kahdeksikkoa loppuverryttelyksi ja hidasta sitten käyntiin ja anna pitkät ohjat. Kävele kunnon loppukäynnit.


Tunti 11
Tunti on tarkoitettu useammalle ratsukolle, luvassa on ponileikkejä.

1. Aloittakaa tekemällä käynnissä voltteja ja kiemuroita.
2. Pelatkaa kavereitten kanssa kapteeni käskee:tä. Yksi siis toimii kapteenina ja sanoo mitä muiden pitää tehdä ja aloittaa puheenvuoronsa aina sanoin "Kapteeni käskee..." ja jos joku ratsukko reagoi käskyyn, jota ennen kapteeni ei ole sanonut "Kapteeni käskee...", putoaa pelistä pois.
3. Rakentakaa kentälle kaksi samanlaista esterataa ja hypätkää ne kilpaa kaverin kanssa.
4. Ottakaa myös kulmasta kulmaan kisa. Siinä on tarkoitus ratsastaa täyttä laukkaa kerran kentän ympäri. Kaksi ratsukkoa lähtee vastakkaisista kulmista ja laukkaa kilpaa kentän ympäri. Se kumpi ehtii ensin takaisin omaan kulmaansa, on voittaja. (Toivottavasti ymmärsit).
5. Menkää lopuksi maastoon. Tehkää kevyt lenkki. Paljon ravia ja käyntiä ja muutamia laukkapätkiä. Muistakaa kävellä lopuksi!


Tunti 10
Tunti on Iidan keksimä ja sopii jo hieman edistyneemmille ratsukoille.

1. Nouse selkään keskellä kenttää ja lähde uralle kävelemään.
2. Kun olet lämmitellyt ponin, ota ohjat ja ryhdy tekemään voltit joka kulmaan.
3. Kun tämä sujuu, voit siirtyä tekemään pohkeenväistöjä. Aloita lyhyen sivun keskeltä ja etene kohti pitkää sivua. Tee väistöt aluksi käynnissä ja muutaman käyntiväistön jälkeen ravissa.
4. Vaihda suuntaa kokorataleikkaalla ja tee sekä voltit että väistöt (käynnissä ja ravisa) tähänkin suuntaan.
5. Anna hetkeksi pitkät ohjat ja kävele muutama kierros. Muista huolehtia siitä, että tempo säilyy!
6. Ota ohjat ja siirry raviin. Mene pitkät sivut lisättyä ravia ja tee pysähdys lyhyen sivun keskelle. Kun tämä onnistuu, nosta laukka ja jää keskiympyrälle laukkaamaan. Tee laukassa tempon vaihteluja. Mene lisättyä laukka ja sitten koita hidastaa laukkaa niin paljon kun on mahdollista.
7. Kun temponvaihdokset sujuvat, vaihda suuntaa ja ryhdy tekemään ravilisäyksiä ja pysähdyksiä. Tee myös laukkatehtävä tähän suuntaan.
8. Jos mahdollista, mene loppuverryttelyt maastossa. Mene paljon ravia ja käyntiä. Voit ottaa myös muutaman laukkapätkän.
9. Mene vielä kentällä loppukäynnit. Sitten kaartoon, kiitos ja alas ratsailta!
10. Muista hoitaa poni tunnin jälkeen.


Tunti 9

Tunti on Iidan keksimä ja sopii He B-A tasoisille hevosille.

1. Taluta heppasi kentälle ja nouse selkään.
2. Lähde kävelemään pitkin ohjin jompaan kumpaan kierrokseen.
3. Kun olet kävellyt jonkin aikaa, ota ohjat ja ryhdy tekemään voltteja ja pohkeenväistöjä käynnissä molempiin suuntiin.
4. Tämän jälkeen nosta ravi ja ratsasta ravissa molempiin suuntiin voltteja, ympyröitä, pohkeenväistöjä ja kiemurauria.
5. Hidasta käyntiin ja anna hetkeksi pitkät ohjat. Tee kuitenkin koko ajan ympyröitä ja taivuta huolellisesti, jotta saisit hevosen peräänantoon.
6. Ota ohjat ja nosta ravi. Nosta seuraavassa kulmassa laukka ja tee niin, että laukkaat aina yhden tai kahden kirjaimen välin ja seuraavan välin ravaat, sitten taas laukkaat. Vuorottele ravia ja laukkaa, kunnes tämä alkaa sujua ja laukka nousee ja hidastuu raviin juuri oikeissa kohdissa. Tee harjoitus molempiin suuntiin.
7. Tee ravissa ja/tai käynnissä sulku- ja avotaivutuksia, sekä pysäytyksiä ja peruutuksia. Tämä saa hevosen hyvin kuulolle.
8. Hidasta sitten käyntiin ja anna pitkät ohjat. Kävele kunnon loppukäynnit. Voit vaikka käydä maastossa kävelemässä, jos on kiva ilma.
9. Ratsasta kaartoon, kiitä heppaa ja nouse ratsailta.


Tunti 8
Tunnilla mennään puomeja sun muuta. Sopii kaikentasoisille hevosille.

1. Kävele alkukäynnit ja ota sitten ohjat. Huolehdi, että hevosesi kulkee reippaasti ja tarmokkaasti eteenpäin. Tee voltteja ja loivia kiemuroita käynnissä molempiin suuntiin.
2. Järjestele sitten kentälle puomeja ja estetolppia tai esim. kartioita kuvan 1 mukaiseen järjestykseen ja pujottele tolpat ja ylitä puomit ensin käynnissä.
3. Nosta sitten ravi ja ratsasta samaa molempiin suuntiin. Ravi saa olla reipasta, mutta ei kaahottamista. Tämän jälkeen hevosen pitäisi alkaa olla jo aika vetreä, jos olet muistanut asettaa hevosta huolellisesti käännöksissä.
4. Siirrä puomit ja tolpat pois tieltä, nosta laukka ja laukkaa kahdeksikkoa. Laukanvaihto askeleessa tai ravin kautta keskellä.
5. Hidasta käyntiin ja anna hetkeksi hieman ohjaa. Kävele muutama kierros.
6. Pystytä kuvan 2 mukainen rata tolpista ja puomeista ja ratsasta sitä ohjeiden mukaan. Jos hevosesi ei osaa pohkeenväistöä, voit vain kävellä/ravata pohkeenväistön kohdalla. Ja jos etuosankäännös ei ole pollellesi tuttu, voit tehdä sen sijaan pysähdyksen. Pressun yli on tarkoitus kävellä, mutta sen voi myös jättää pois tai korvata jollain muulla "pelottavalla" alustalla.
7. Siirry käyntiin ja anna pitkät ohjat. Voit käydä vielä pienellä maastolenkillä lopuksi.
8. Kaartoon, kiitos, ratsailta, talliin ja harjaus :)


Tunti 7
Tunnilla hypätään. Ja tunnin tarjosi teille Laura.

1. Käy rakentamassa kentälle esteet niin että pitkällä sivulla on yksi okseri ja toisella pitkällä sivulla on yksi pysty. Korkeus 40-60cm.
2. Taluta varusteet päällä oleva heppa kentälle ja nouse haluamassasi kohdassa selkään.
3. Ratsasta ensin hetki pitkin ohjin.
4. Ota ohjat käteesi ja rupea ratsastamaan voltteja ja ympyröitä käynnissä.
5. Nosta ravi ja ravaile voltteja ja ympyröitä.
6. Nosta laukka ja laukkaa rauhallista laukkaa uralla.
7. Ota päätyihin laukka ympyröitä ja voltteja.
8. Kun heppa on avuilla voit hypätä pari kertaa pystyn.
9. Ota hyppyjen jälkeen hetkeksi käynti ja kävele hetki.
10. Nosta laukka ja hyppää kaksi kertaa okseri.
11. Hyppyjen jälkeen ota laukassa pysty ja okseri peräkkäin.
12. Hyppäile vapaasti hetki.
13. Hyppyjen jälkeen ota loppu ravi ja ravaile rauhallisesti, muista voltit ja ympyrät.
14. Ravin jälkeen ota käynti ja kävele hetki pitkin ohjin.
15. Mene kaartoon ja nouse hepan selästä.
16. Vie heppa talliin ja muista hoitaa se hyvin.
17. Muista käydä korjaamassa esteet.


Tunti 6
Tunnilla mennään suurin osa koulua kentällä ja lopputunti maastossa. Sopii maastovarmoille hevosille. Tämän tunnin tarjosi teille Katte.

1. Mene alkukäynnit suht reippaassa tahdissa.
2. Ota ohjat ja tee paljon voltteja käynnissä. Kun hevonen tottelee apujasi, voit pikkuhiljaa siirtää raviin. Ravaa pari kierrosta ja tee kokorataleikkaa suuntaa vaihtaen. Jos olet keventänyt ravissa, muista vaihtaa kevennys. Tee kummallekin lyhyelle sivulle pääty-ympyrät.
3. Jotta hevosesi virkistyisi kunnolla maasto-osuutta varten, lisää hieman ravia aina pitkillä sivuilla. Muista tehdä pääty-ympyrät lyhyille sivuille, niin hevonen ei innostu aivan totaalisesti! Yritä asettaa hevostasi aina kaarroksissa.
4. Lopeta pääty-ympyröiden ja temponlisäysten tekeminen, ja pysähdy sen sijaan aina lyhyen sivun keskellä viideksi sekunniksi. Jos hevonen ei seiso ”tasajaloin”, purista hieman pohkeilla (pidä kuitenkin ohjat kireillä) jotta se siirtäisi väärällä linjalla olevaa jalkaansa eteenpäin. Yritä siirtyä pysähdyksestä suoraan raviin. Toista tätä harjoitusta niin kauan kunnes hevonen tottelee lähes moitteettomasti.
5. Nyt voit siirtyä pysähdyksestä laukkaan. Laukkaa pitkä sivu rauhallisesti, tee lyhyelle sivulle voltti ja jatka laukkaa lyhyelle sivulle mistä laukan aloititkin. Toista harjoitusta ja koita saada hevonen suoraan pysähdyksestä laukkaan. Kun tämä onnistuu, vaihda itsenäisesti suuntaa käynnissä ja tee samaa toiseen suuntaan.
6. Laukkaa koko uraa pitkin tehden voltteja, suunnanvaihdoksia yms. Voit myös lisätä/hiljentää tahtia. Laukan jälkeen hidasta käyntiin ja kävely hetki pitkin ohjin.
7. Lähde lopuksi maastoon. Jos lähellä on pelto, laukkaile siellä isoja ympyröitä. Metsässä voit ratsastella poluilla tai mennä pusikkoon rämpimään (tässä tapauksessa allasi pitää olla suhteellisen varma hevonen). Koita mennä ylämäkiä, sillä ne vahvistavat hevosen lihaksia. Jos maastosi alusta on hyvä esteiden hyppäämiselle, tee pieniä risu/tukkiesteitä.
8. Mene loppukäynnit maastossa ja muista harjata hevonen tunnin jälkeen hyvin!


Tunti 5
Tunti sopii kaikentasoisille hevosille.

1. Taluta hevonen kentälle ja mene alkukäynnit.
2. Tunnin tehtävät saa suorittaa missä askellajissa tahansa. Laita kuvan 1 mukaisesti 4-6 estetolppaa kentän pituushalkaisijalle ja lämmittele pujettelemalla niitä (miel. käynnissä ja ravissa ja molempiin suuntiin). Jos hevosesi osaa laukanvaihdon askeleessa, voit lämmiteltyäsi pujotella pari kertaa myös laukassa. (Laukka vaihtuu tolppien välissä.)
3. Laita estetolpat uuteen järjestykseen kuvan 2 mukaan. Päädyissä olevien tolppien väli saa olla aika kapea. Vaikeustasoa lisää nopea askellaki ja mahdollisimman pieni ympyrä pitkillä sivuilla olevian tolppien ympäri. (Voit halutessasi pitää tolpasta kevyesti kiinni kädelläsi samalla kun ratsastat sen ympäri.) Askellaji on vapaa. Muista välillä vaihtaa suuntaa!
4. Kyhää kuvan 3 mukainen rata. (Keskellä puomeja, oikealla lyhyellä sivulla pieni este tai kavaletti). Suositusaskellaji ravi.
5. Rakenna vielä kuvan 4 mukainen rata. X:n kohdalle tolppien väliin tulee pysähdys ja O:n kohdalle pysähdys sekä viiden askeleen peruutus, Radan loppuun tulee pohkeenväistöä mutta jos hevosesi ei osaa, korvaa se ravilla tai laukalla. Askellaji on vapaa.


Tunti 4
Tunti on GP-tasoinen ja kirjoitettu hyvän ystäväni Jassun laatiman tunnin pohjalta.

1. Mene pitkät alkukäynnit.
2. Ota ohjat ja tee voltteja ja kiemuroita ravissa molempiin suuntiin.
3. Mene lisättyä ravia pitkät sivut ja koottua ravia lyhyet. Hidasta käyntiin, vaihda suunta etuosankäännöksellä ja nosta taas ravi ja tee sama tähän suuntaan.
4. Ratsastaja lävistäjällä (eli kokorata leikkaa) ravipohkeenväistöä ja mene pohkeenväistön jälkeen uralla piaffea 5 askelta. Piaffen jälkeen siirry koottuun laukkaan ja taas ennen uutta pohkeenväistöä seuraavalla lävistäjällä siirry koottuun raviin.
5. Mene hetki vapaata käyntiä.
6. Siirry koottuun laukkaan. Ratsasta pitkillä sivuilla laukkaa sulkutaivutuksessa ja tee sivun keskellä laukanvaihdot joka askelessa (kuusi peräkkäistä vaihtoa). Vaihda suunta laukkapiruettia ja sama juttu uuteen suuntaan.
7. Siirry koottuun käyntiin ja tee voltteja.
8. Siirry harjoitusraviin, anna hieman ohjaa ja ratsasta kahdeksikkoja, voltteja, ympyröitä, kiemurauria ja sitten tee suunnanvaihto käynnissä takaosankäännöksellä ja sama toiseen suuntaan.
9. Hidasta käyntiin, anna pitkät ohjat ja kävele pitkät loppukäynnit. Voit vaihtoeshtoisesti myös käydä kevyellä maahtolenkillä (kevyttä ravia ja paljon käyntiä).
10. Kaartoon, kiitos ja ratsailta.


Tunti 3
Estetunti

1. Mene alkukäynnit maastossa jotta hevonen piristyy oikein kunnolla. Jos otus on kovin kuuma tapaus jo valmiiksi, voit mennä alkukäynnit myös kentällä.
2. Ota ohjat ja ratsasta kolmikaarista kiemurauraa ravissa molempiin suuntiin. Kiemuraurien välissä ratsasta mahdollisimman reipasta ravia.
3. Siirry käyntiin ja rakenna toiselle pitkälle sivulle kolme-viisi 20-45 cm korkuista estettä hevosen tasosta riippuen ja sijoita ne niin että niiden väliin mahtuu yksi laukka-askel.
4. Nosta toisella lyhyellä sivulla laukka, laukkaa kierros pääty-ympyrällä ja tule sitten sarja. Vahdi ettei hevonen rynni. Hyppää lämmittelyksi molempiin suuntiin. Siirry aina esteiden jälkeen raviin. Kehu kun sarja menee hyvin.
5. Hidasta käyntiin ja rakenna kuvan mukaisesti kaksi pystyestettä. Ne saavat olla 30-70 cm korkeita hevosen tasosta riippuen. Nosta laukka ja hyppää esteitä laukaten kahdeksikkoa. Kuvion keskipisteeseen tulee aina laukanvaihto. Tee tarpeeksi iso kahdeksikko että saat hyvät tiet.
6. Mene hetki ravia ja käyntiä uralla ja kokoa sitten uudenlaiset esteet. Kyhää kuvan mukaisesti kolme pystyestettä joiden korkeus on 30-60 cm. ratsasta niitä kuvan osoittamalla tavalla molempiin suuntiin.
7. Mene käyntiä molempiin suuntiin ja kokoa vielä yksi rata. Ratsasta se laukassa muutaman kerran.
8. Hidasta raviin ja ravaa ympyräitä esteiden lomassa. Anna ohjaa että hevonen saa venyttää kaulaansa sitten kun ravi on rauhallista.
9. Hidasta käyntiin ja anna pitkät ohjat. Kävele kunnon loppukäynnit, ohjaa sitten kaartoon ja nouse ratsailta. Hevosen jalat kannattaa suihkuttaa tallissa kylmällä vedellä tai käydä kahluuttamassa järvessä.


Tunti 2
Tunti on Va B:n tasoinen.

1. Nouse selkään ja lähde vasempaan kierrokseen pitkin ohjin.
2. Ota ohjat ja nosta ravi. Verryttele käännöksin ja kuvioin ravissa molempiin suuntiin.
3. Kokoa ravi ja mene kootussa ravissa keskiympyrällä pari kierrosta. Palaa uralle ja mene toinen pitkä sivu lisätyssä ravissa (eli vauhti kasvaa) ja toinen pitkä sivu keskiravia (vauhti pysyy suunnilleen samana mutta askelet pidentyvät) ja lyhyet sivut kootussa ravissa. Vaihda sitten suuntaa ja toiseen kierrokseen sama juttu.
4. Nosta koottu laukka jommankumman lyhyen sivun keskellä ja laukkaa kahdeksikkoa. Kahdeksikon keskellä laukanvaihto askeleessa.
5. Hidasta hetkeksi koottuun käyntiin. Ratsasta vuorotellen avo- ja sulkutaivutukset pitkillä sivuilla.
6. Nosta koottu ravi ja tule pohkeenväistöä lyhyen sivun keskeltä vuorotellen oikealle ja vasemmalle. Sitten vaihda suunta itsenäisesti.
7. Nosta koottu laukka pitkän sivun alussa heti kulman jälkeen. Ratsasta kokorata leikkaa seuraavan lyhyen sivun jälkeen ja mene lävistäjällä lisättyä laukkaa. Vaihda laukka askeleessa lävistäjän keskellä. Laukkaa seuraava lyhyt sivu kootussa laukassa ja ratsasta taas heti kokorata leikkaa ja lisättyä laukkaa + laukanvaihto lävistäjällä.
8. Kun olet tuota edellistä tehnyt tarpeeksi, jatka edelleen samalla lailla mutta jätä lisätty laukka pois ja laukanvaihdon sijaan tee pysähdys keskelle lävistäjää ja peruuta viisi askelta. Sitten siirry peruutuksesta suoraan laukkaan ja jatka samalla tavalla.
9. Hidasta hetkeksi vapaaseen käyntiin ja anna hieman ohjaa.
10. Ota taas ohjat ja nosta koottu ravi. Mene avo- ja sulkutaivutuksia vuorotellen pitkillä sivuilla.
11. Ota käyntiin ja tee muutama etuosan - ja takaosankäännös.
12. Ravaa vielä kenttää ympäri hieman pidemmillä ohjilla ja tee muutamia voltteja molempiin suuntiin.
13. Hidasta käyntiin, anna pitkät ohjat ja kiitä. Ratsasta kunnon loppukäynnit ja sitten kaartoon, kiitos ja ratsailta. Suihkuta tarvittaessa hepan jalat viileällä vedellä tunnin jälkeen.


Tunti 1
Tunti on He C:n tasoinen.

1. Nouse selkään kentän keskellä ja lähde vasempaan kierrokseen pitkin ohjin. Tee alkukäyntien aikana jo voltteja.
2. Ota ohjat ja tee voltit jokaisen lyhyen sivun keskelle. Pitkien sivujen keskelle tee pysähdykset. Vaihda suunta esim. täyskaarrolla ja huolehdi että askellus on reipasta.
3. Nosta ravi ja ravaa kahdeksikkoa.
4. Palaa uralle ravissa ja tee temponlisäykset pitkille sivuille. Lyhyillä sivuilla yritä puolestaan lyhentää askelta mahdollisimman paljon.
5. Ratsasta kokorata leikkaa ja tee parin kierroksen ajan temponlisäyksiä tähänkin suuntaan. Sitten jatka normaalia ravia ja tee pysähdys jokaisen lyhyen sivun keskelle suoraan ravista. Pysähdyksen jälkeen siirry suoraan takaisin raviin.
6. Hidasta käyntiin ja ratsasta pari kertaa kolmikaarinen kiemuraura. Muista asettaa heppaa kaarroksissa.
7. Sitten jatka uraa pitkin ja pysähdy keskelle pitkää sivua. Peruuta viisi askelta ja jatka käynnissä. Toista seuraavalla pitkällä sivulla. Kun tämä alkaa sujua, vaihda suuntaa.
8. Nyt tee edelleen peruutukset pitkien sivujen keskellä mutta nyt viiden askelen peruutuksen jälkeen siirry suoraan raviin ja seuraavalla pitkällä sivulla pysähdys ravista -> peruutus -> takaisin raviin.
9. Siirry vähäksi aikaa käyntiin ja anna pitkät ohjat.
10. Ota ohjat ja siirry raviin. Nosta jommassa kummassa päädyssä laukka ja laukkaa kaksi kierrosta pääty-ympyrällä. Sitten ravaa kenttä ympäri ja tee sama uudestaan niin monta kertaa kun katsot sopivaksi.
11. Vaihda suuntaan ratsastamalla rata poikkisuuntaan leikkaa ja laukkaa myös toiseen suuntaan pääty-ympyrällä yhtä monta kertaa kun toiseenkin suuntaan.
12. Hidasta sitten raviin ja tee voltteja.
13. Hidasta käyntiin, anna pitkät ohjat ja taputa. Mene loppukäynnit joko kentällä tai maastossa.
14. Ohjaa kaartoon, pysähdys, kiitos ja ratsailta

52 kommenttia:

 1. Jee nää tuli viimein takasin tänne! <3

  VastaaPoista
 2. http://natenblogi.blogspot.fi/

  Siitä kuvien kopioimisesta, että kokeilepa klikata oikealla "klikkausnapilla" tuossa blogissa. Tuo voisi olla ratkaisu siihen kopioimisongelmaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kun klikkaa scrollilla, kuva avautuu uuteen välilehteen ja sen pääsee kopioimaan siitä. >:

   Poista
 3. Kivoja tunti ohjalmia ;)

  VastaaPoista
 4. Ihanaa kun se tuli takasi :-)

  VastaaPoista
 5. Moi! Tulin vaan kysyy et mistä ostat noita un velboa-kankaita kun en oo löytäny ku vaan micro velboaa. Entä ostatko mistä aidon nahan? Meinaan vaan ku tuo keinonahka on ihan surkeeta. :o

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. http://iisantalli.blogspot.fi/2014/04/kankaat-ja-tilpehoorit-mista-niita.html
   Tuolta löytyy vastaukset. :)

   Poista
 6. Kiitos tästä! Oon kaivannu inspistä kouluratsaatukseen ku nilkka on paskana, nii en esteitä voi hypätä, ja noi puomijututki nii voin niil alottaa "kuntouttamaa" nilkkaa. Nii näistä sai hyvän inspiksen! ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En halua haastaa riitaa, mutta minun mielestä ei kannata kiroilla sillä pienemmätkin saattavat lukea blogia.

   Poista
 7. Hyviä tuntiohjelmia!
  Sain tuosta hyviä harjoituksia kepsuilleni;)!

  VastaaPoista
 8. Katso Saila tuo toinen tunti ja seitsemäs ohje. Siinä lukee kyhyen sivun, vaikka pitäisi varmaan lukea lyhyen sivun =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Korjattu. :D Siellä on varmasti miljoona muutaki kirjotusvirhettä. :D

   Poista
 9. tosi kivoja tunti ohjelmia :)

  VastaaPoista
 10. Ei oo kuvia mitä tarvii estetunneilla :(

  VastaaPoista
 11. Ihanaa, että nää tuli takas ♥ Nää on tosi hyviä kun välillä on pää niin tyhjä ettei kertakaikkiaan keksi mitään hyvää treeniä niin näistä on paljon hyötyä!

  VastaaPoista
 12. Mä en löytäny noita kuvia tuolta!?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai joo, ne kuvat on tainnu kadota bittiavaruuden syövereihin. Pitää kattoa löydänkö niitä vielä jostain.

   Poista
 13. hyviä tunti ohjelmia pitäis varmaa koittaa

  VastaaPoista
 14. Heips! Olen näitä tunteja kokeillut kepikkäillä mutta mitä mieltä olet, voisiko näitä "helpompia" koulutunteja kokeilla oikealla hevosella? Sillä olisin menossa valmennudmaneesille itsenäistä ratsastelua ja voisin harjoitella jotain näistä koulutunneista omilla pikku lisäyksilläni! Kiitos jo etukäteen! - Nata

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllähän niistä varmaan jotain ideoita saa oikeillakin hepoilla kokeiltavaksi, eli testaa ihmeessä. :D

   Poista
 15. Pystytkö tekee setlannin ponin

  VastaaPoista
 16. Hyvät ohjeet! Pystyykö noita helpompia tekeen kaupungissa? Kaverin naapurin jossain takapihalla on yks minimetsä niin siel on kenttä jos on okseri kaatuneen puunrungon osa ja muutakin. Niin teenkö mä oman radan kerrostalon pihalle vai menisin sinne. Auta mua!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmasti pystyy ratsastamaan noita tunteja ihan missä vaan. :) Tee rata johonki missä on tilaa, ite varmaan parhaiten tiiät, mihin saa rakennettua,

   Poista
 17. Argh, olen niin rakastunut näihin! On tullut tavaksi kokeilla tunteja päivittäin eri hevosilla... XD Voisitko keksiä tänne jossain vaiheessa lisää tunteja? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oon aika laiska keksimään mut ehkäpä vielä joskus... :')

   Poista
 18. Miksi täällä ei ole aloittelijoiden tunteja? Mä opetan ihan vasta aloittanutta. Se haluu oppia paljon eikä leikkiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valitettavasti siun täytynee keksiä alkeistunnit itse, kun nää on vähän vaativampia tunteja kaikki, lähinnä siksi, että keppariharrastajat toivovat yleensä hieman haastavampia tehtäviä tunneille. :)

   Poista
 19. Mitä lisätty ravi ja koottu ravi tarkoittaa? Hyviä ohjeita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Googlettamalla löytyy varmasti parhaiten tietoa. :)

   Poista
 20. Kivoja tunteja! Näit vois opettaa kavereille vaikka yksityis tunteina.

  VastaaPoista
 21. Kivoja tunteja!kokeilen vielä joskus niitä:)opetan mun yhdelle kaverille nää jutut viel:)

  VastaaPoista
 22. Parhaita tunti ohjeita!

  VastaaPoista
 23. Tää oli tosi hyvä ja muutenki välil ku menee ratsastaa kepsuil nii ei oikee tiiä miä tekis. :D

  VastaaPoista
 24. Kivoja tunti ohjelmia pitäis kyllä joskus koittaa😏😉❤!

  VastaaPoista
 25. Kivoja tuntiohjelmia!

  VastaaPoista
 26. Muistan muuten kun pienempänä en uskaltanu mennä kepparin kanssa pihalle (pelkäsin, että joku vie ponin xD)
  nii sitte ratsastelin olohuoneessa!! Näitä siun ohjelmia :)

  VastaaPoista
 27. Kun sanoit että ''kuten kuvassa'' yms, niin olisiko mahdollista niitä kuvia saada tähän postaukseen?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ouch tosiaan, siellähän on jotain niitä estetunteja, joihin kuuluis kuva mukaan. Valitettavasti kyseisiä kuvia ei taida enää olla tallella. :/

   Poista
  2. Okei ei se mitään

   Poista
 28. Katoppa tunti 16 ohjeen ensimmäinen vaihe lukee "violtteja" vaikka varmaan pitäisi lukea voltteja :)

  VastaaPoista
 29. Oon kokeillu 16,15,11,1 oikeilla hevosilla ja hyvin meni ! Tosi hyviä tuntiohjelmia, oikeilla pittä hieman muutta ohjrlmia,mutta nämähän ovat keppareisen tunteja :)

  VastaaPoista
 30. Vähän myöhään. Mutta todella inspiroivia tunteja😊kokeilen heti huomenna

  VastaaPoista
 31. Kiitos tästä!

  VastaaPoista
 32. Ihanii tuntei laitan nää taltee itelle et saan sit näit rattastel

  VastaaPoista
 33. Maailman parhaat tuntiohjeet! Näistä saa tosi hyvää inspistä :)

  VastaaPoista
 34. Näistä hyvää inspistä ku ei oo itellä ideoita..:)

  VastaaPoista
 35. Wow! Upeita tunteja! Pakko käyttää!

  VastaaPoista
 36. Ihan mahtava sivusto jossa on paljon vinkkejä siihen miten treenata keppareilla!

  VastaaPoista
 37. Nää on ihan parhaita vaikka kommeintoinki hieman myöhään xd

  VastaaPoista
 38. Voisitko tehdä tänne pari aloittelija tuntia ja jotain miten treenata ennen kisoja

  VastaaPoista

Kommentoidessasi muistathan, etten valitettavasti anna teko-ohjeita.
Kaikki tilareita koskeva informaatio löytyy täältä: http://iisantalli.net/tilarit.html ja niihin liittyvät kysymykset mieluiten sähköpostiin.

Kaikkiin kommentteihin en välttämättä ehdi vastata, etenkään josseivät ne sisällä kysymyksiä. Kaunis kiitos kuitenkin jokaiselle kommentoijalle jo etukäteen! :)

I speak English too so feel free to leave a comment in English if you want to! :)