22. joulukuuta 2013

Näin valmistuu tilari

Lähestulkoon sama juttu löytyi joulukalenterin eilisestä luukusta, mutta arvelen tämän olevan lukijoita kiinnostavaa materiaalia, josta on iloa myös joulun jälkeen. Kyseessä on viimeinen tilari, jonka piti olla aatoksi valmis. Tämän jälkeen on vielä kaksi heppaa jonossa tälle vuodelle, urakkani on viimein loppusuoralla! Näin siis valmistuu Sailan kätösistä lähtöisin oleva tilaushevonen.

 
Tilarin tekeminen alkaa aina tilauslomakkeen tsekkaamisesta. Pyyntönä oli tällä kertaa punarautias issikka tähdellä ja suitsilla. Koska minulla ei ollut sopivanväristä fleeceä, mutta varastoista löytyi kutakuinkin täydellistä velboaa ja siihen mätsäävää lankaa, pääsi tämä upea kangas nyt käyttöön. 
En piirrä jokaista hevosta varten omia kaavoja, vaan minulla on käytössä rotukohtaiset kaavat, joita päivitän aina tarpeen vaatiessa. Piirrän hevosen kummankin puolen erikseen kankaalle kaavan avulla, jotta puolista tulee täsmälleen samankokoiset, mikä on yksi suoran hevosen edellytyksistä.
Terävät kangassakset ovat kaiken a ja o, niillä kankaat saa leikattua just eikä melkein. Nämä kyseiset sakset on pyhitetty ainoastaan kankaille, en leikkaa niillä koskaan mitään muuta. Sen vuoksi ne ovatkin pysyneet täydellisen terävinä jo viitisen vuotta ja ovat kenties rakkain työvälineeni.
Ompelen kaikki hevoset alusta loppuun käsin, pienin pistoin. Näin saumoista tulee siistejä ja kestäviä, eikä hevoseen synny kaareviin kohtiin ryppyjä täyttäessä, kuten helposti käy koneella ommellulle hevoselle.
Ompelun jälkeen käännän hevosen huolella oikein päin. Varmistan, että erityisesti suun ulkonurkat ovat täsmällisesti kääntyneet.
Saan paljon samanmittaisia harjalankoja kerralla kieputtamalla suuren määrän lankaa laatikostoni nuppien ympärille. 
Issikka tarvitsee tuuhean hulmuharjan ja tällä kertaa otuksen sullominen kirjekuoreen ei ole ongelmana, sillä tilaaja tulee sen oveltani hakemaan, joten lankoja on iso läjä.
Täytön jälkeen kiinnitän aina ensin korvat, sillä ne määrittävät silmien ja harjan sijainnin.
Yleensä teen harjan seuraavaksi, sillä inhoan silmien ja sierainten kiinniompelua, mutta tällä kertaa halusin tämän inhotusvaiheen äkkiä pois alta. Tein turpaan pienen tummennoksen ennen sierainten neuloittamista. Silmät, sieraimet ja merkit ompelen aina kiinni käsin, sillä liimatut osat alkavat usein repsottaa rumasti vähän ajan päästä. Kuumaliimaa en etenkään käyttäisi missään tekovaiheessa, ompelemalla lopputulos on kaikkein siistein ja kestävin.
Harjan tekemisestä tykkään eniten, sillä se on helppoa ja nopeaa. Tämän kaverin paksu harja tosin vaati hieman erikoistoimenpiteitä, sillä kiinnitin harjakset tupsuina lankojen yksittäin solmimisen sijaan. 
 Lopuksi vielä kepin kiinnitys ja valopilkut herättämään heppa henkiin. Suitset tein aidosta nahasta ja lisäsin otsapantaan vielä tilaajan toiveen mukaiset strassit kuvien ottamisen jälkeen.

En valitettavasti aio paljastaa tekovaiheita sen täsmällisemmin, tämän postauksen tarkoitus kun ei ole olla keppihevosenteko-ohje.


92 kommenttia:

  1. adfadfdrht toi kangas .________. </3
    ja tuli oikein nätti kopukka.hienoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toi kangas oli itseasiassa jonku järkyttävä, jättimäinen, itsetehty paita, jonka löysin kirpparilta. XD Heppa on tehty hihapaloista. :'D

      Poista
  2. Voouuh!! 💚 Mikä söpöläinen, mäki haluun tommosen. Jos tee jotenki samallaisen mulle sitte ku saan tilata. Arvostan työtäsi todella paljon!! :)
    Sanna :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tää oli erikoistilaus ku tilaajana oli miun ystävä, velboaa ei valitettavasti ole tulossa ensi vuoden kangasvalikoimiin. >:

      Poista
    2. Siis on vaikee löytää hienoja keppareita et paljonko ois tommonen samantapane?

      Poista
    3. Tilaussivuihini ja hinnastooni pääsee tutustumaan täällä: http://iisantalli.net/tilarit.html :)

      Poista
  3. Olisiko mahdollista saada joulukalenteriin sellainen luukku, jossa kerrotaan mitä pitäisi ottaa huomioon kaavan piirtämisessä? Esimerkiksi jos mallimme olisi shettis, niin kertoisit vaikka, että: "Kiinnitä huomiota hevosen profiiliin ja leukaan.". Esim tuollaisia vinkkejä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pistän harkintaan, josko toteuttaisin toiveen tiimoilta blogipostauksen. :)

      Poista
    2. Siis tätä tarkotin semmosia vinkkejä ei todellakaan niikun suoraa näytät että näin ja noin ja kaikki kopsais sen mut hyvä idis jassuli

      Poista
  4. Hyvä idea Jassuli. Semmoinen ois tosi kiva. Vaikka shettiksen kaavan teko koska se on ainakin mun mielestä vaikein kaava tehä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, minullakin on vaikeuksia piirtää kaavoja joistain tietyistä roduista. Teen aina sen mukaan miltä kaava sattuu näyttämään.

      Poista
  5. täydellinen kangas ja täydellinen poni! :3

    VastaaPoista
  6. O_______O </3 Äääääää, rakastan tota hepsua, mä meen tästä lähin stalkkeroimaan kirpparia, järkkyjen velboa paitojen varalta. .___. Tahtoo tuon hevosen.

    VastaaPoista
  7. Mistä ostat kankaat,ja kuinka paljo noi ""karvakankaat"" keskimäärin maksaa?
    Tosi hiano keppari!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kangaskaupasta melkeinpä poikkeuksetta. Fleece on 7-8€/metri ja velboan sekä karvakankaiden hinnat pyörii yleensä jossain 25€/kilo, jos ostaa palalaareista. :)

      Poista
  8. Kuinka paljo aasi kepparin tilaus maksaisi? Suitsineen ja ja sitte viellä riimuineen jos mahd :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pystyharjainen aasi olis 85€, suitset 10-20€ ja riimu luultavasti kympin. :)

      Poista
  9. Tosi hyvä, ihan paras postaus. Kukaan ei tee niin aitoja ja ihania keppareita kun sää:D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, kiva että tyylini miellyttää! :)

      Poista
  10. mistä mahdollisesti voisi saada tätä velboa kangasta??? :))

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eurokankaasta sitä löytää joskus niistä palalaareista. :)

      Poista
  11. Voitko tehdä tilarin joskus
    T:KHT White moon
    Ps.iso talli ja paljon heppoja poni päätyisi tämän laiseen paikkaan

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. http://iisantalli.webs.com/tilarit.html
      Teen tilareita, tosin nyt on jono täynnä. Ylläolevasta linkistä löytyy kuitenkin lisäinfoa. :)

      Poista
  12. Äää! Tuo poni on aivan ihana! ._. Oon kuollannu nuita hevosiasi yli 2 vuotta ja olisin varmaan jo tillannut, mutten saa D:

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitän! :) Jospa vaikka joku joulu onni suosisi ja saisit tilarin lahjaksi? :)

      Poista
    2. Sou do Brasil, gostria muito do molde. vc poderia me fornecer?

      Poista
  13. Huoh! En oo ikinä saanu tällästä inspiraatiota! Katoin just joulukalenterinkin...miten saan näitten seuraavan kolmen tunnin aikana tehtyä loimen, riimun, neljät suitset, kaks ponia, leivottua ja 18 ruusuketta?! Pitäis tosin lukee kokeisiin...pikku vikoja! Kepparit edelle! :DD

    VastaaPoista
  14. teet kyllä hienoja keppareita!

    VastaaPoista
  15. Ihana heppa ja teet tosi hienoja kepruja ;) Kumpa osiaisn itekki samanlaisia..♥

    VastaaPoista
  16. Miten ihmeessä teet noi korvat!?

    VastaaPoista
  17. Vitsit ku ihania! D: Aijon tilata ku on rahaa, teethän näitä vielä? :) Oon ihan rakastunu näihin :3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Teen teen, joka kuukauden ensimmäinen päivä voi tilata ja lisäinfoa tilaamisesta löytyy Iisan tallin nettisivuilta. :)

      Poista
  18. Mitä ainetta käytät hevosen silmien valopilkkuihin?

    VastaaPoista
  19. Oikeesti niin hieno♥♥♥!!!!! Määki haluun tollasen mutta argh... ko ei rahat riitä. Mutta Wow !!!!!!!!

    VastaaPoista
  20. Wau , on heppasella kauniis ulkomuoto ;) Ei voi muutakun ihailla ...

    VastaaPoista
  21. Heh,hieno on. Tuo kepru mikä tos on,se on mun kaverilla.....Mut se on ihan Ä-L-Y-T-T-Ö-M-Ä-N HIENO!!!!!!!!

    VastaaPoista
  22. voiko täältä tilata myös pelkkiä varusteita?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei valitettavasti, varusteita voi tilata ainoastaan tilaushepan mukaan. :)

      Poista
  23. okkei.Mutta opinkin jo tekemään itekin varusteita! =)

    VastaaPoista
  24. Aivan ihana! Ajattelin tilata syntymäpäivälahjaksi keppiksen täältä (: En ole koskaan nähnyt aidompia keppareita kuin nämä! Kauanko yhden hevosen tekeminen kestää yleensä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Riippuu tosi paljon hevosesta. Fleecestä tehty peruspolle ilman merkkejä tai mitään ihmeellisyksiä valmistuu noin kuudessa tunnissa, monimutkaisemmat tapaukset vievät useamman tunnin. :)

      Poista
  25. Voih, kunpa rahat riittäisi. Ratsastukseen menee jo paljon... no, ja pitäisi saada lupakin. Äskenhän mä opin tekee jonkinlaisia keppareita! Mutta taidampa ylipuhua vanhemmat :'D

    VastaaPoista
  26. Mä olen ommellut kolme kolmeosaista kepparia! Ekasta suunnittelin mustangia, ja sellainen siita tulikin. Rotuleimasta en oo varma :<. Sitten tein arabia, siitä tuli vammainen ja jouduin ratkomaan sen! :( sitten yritin tehdä shettistä, jotta saisin tehdä pienipäisen! Noh, siitä tuli ilmetty arabi :D Että miun kantsis eka tehä ja täyttää ennenku päätän että mikä siitä tulee!

    VastaaPoista
  27. ijhgfvcvjkjh toi issikka .____. Haluaaa! Nyt iski hirrrrrrrrrmuinen issikkainto :D

    VastaaPoista
  28. Saila oikeesti ei sua voi ku vaa kehua! Oikeesti teet maailman hienoipii kepparita ja tosi aidon näkösiä! Sun hepat on kauniita , söpöjä,ihania ja mahtavia! Oikeesti oot paras tekeekeppareita!

    VastaaPoista
  29. Miä ostin yhtä teddyä/tekoturkista yhdestä kangaskaupasta. Huomasin sitten että se haisee aivan suoraan sanottuna hirveälle. Kankaasta lähtee "nukkaa" joten en tiedä voiko sitä pestä/laittaa pesukoneeseen. Koska en haluaisi lemavaa hevosta:D olisiko sinulla vinkkejä mitä tehdä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt en kyllä osaa sanoa! Kokeile auttaako mitään jos laitat kankaan ulos tuulettumaan pariks viikoks.

      Poista
  30. Millä teet noi tummennukset??ois kiva tietää:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En ole tämän blogin omistaja mutta Saila ei anna teko ohjeita

      Poista
    2. Niin minäkin haluaisin tietää.

      Poista
  31. Mitä toi harjan lanka on? :)

    VastaaPoista
  32. Ihuana polle♡Ois kiva jos tekisit kaavojen teosta postauksen.Silleen et mitä pitää ottaa huomioon kun piirtää esim.Arabin kaavaa(?)Oot muuten ihan sika taitava!Oot ns. mun idoli!= )

    VastaaPoista
  33. Saanko kysyä mitä lankaa on tuo harja on? On nimittäin aivan taivaallisen väristä ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En valitettavasti muista merkkiä, ostin sen yli viis vuotta sitte jostain erikoislankakaupasta.

      Poista
  34. siis Saila sun kaikki tilarit / heposet on niin ihanii et mä en kestä

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En voi käsittää miten saat noi korvat ommeltua noin hienosti!!!!😍 Mun hevosten korvat jää ain lerppumman tai sitten ne menee väärään kohtaan:'(

      Poista
    2. lerppumisen voi ainaski estää sillä, että tekee korvasta mahollisimman paksun(siis laittaa sen kankaan päällekkäin muutaman kerran) ja sit eihän se oo kiellettyy, et kattoisit vähän sailan poneilta että mihin se korva kuuluis laittaa. tälläsii vinkkejä mulla. oon huono tekee heppoja mutta korvista tulee kyllä mulla ana hienot(vaikka ite sanonki) Mutta Sailahan on harjotellu keppareitten ompelemista 10 vuotta ni kyllähän se pitääki osata...


      -Helsky-

      Poista
  35. Saila oot varmaan kuullu tän tuhat kertaa mut oikeesti teet ihanii keppareita;) <3

    VastaaPoista
  36. Käytitkö tuohon velboa heppaan tukikangasta?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En käyttäny ku en vielä tuollon ollu keksiny moisen kankaan olemassaoloa. :)

      Poista
  37. Tää on kyllä ilmetty issikka♡
    Mulla on yks mysteeriheppa jonka tekiää ei tiedetä ja tää kyseinen heppa on yli 4 vuotta vanha. Yks vaihtoehoto on tietysti sinä. Tämäkin on vain luulo mutta tämän hepan tekiä olisi nastaa tietää:D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Laitahan miulle hepasta kuva sähköpostiin ni voin kattoa onko se miun tekemä? :)

      Poista
  38. Voisitko tehdä suusta tarkemmat ohjeet? Ja oletko tehnyt suuttomia keppareita koskaan?

    VastaaPoista
  39. Oot kyllä ihan taiteilija! :) sanoit jossain että olet yrittäjä (jos osaan lukea enää), niin tarkoitatko sillä keppareiden tekoa?
    Tiedätkö muuten minkä niminen tuo pisto on millä ompelet kaikki kappaleet yhteen? Oon sitä yrittänyt etsiä mutten löytä muuta kuin pykä- ja koristepistoja... Vähän vanhemmalla iällä tuli yhtäkkiä innostus alkaa väsäämään keppihevosia kun en ole sellaista koskaan omistanut, mutta tekstiilikässä on vähän hukassa.

    Ja kysymys, onko sulle ikinä käynyt niin että esim. harja, silmät tai korvat on menneet väärin tms. ja sun on pitänyt "repiä" tai ottaa ne irti?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Paljon kiitoksia! :) Juu, teen keppihevosia sivutoimisesti, y-tunnus siis löytyy. Mie en oo ihan varma, mikä sen piston nimi on, mutta ainaki luotospisto luki jonku kuvan yhteydessä, tällanen pisto siis kyseessä:
      http://www11.edu.fi/materiaali/files/orig/151_luotospisto.jpg
      Muistaakseni kerran oon tehny harjan vähän vinoon ni sen irrottelin ja kiinnitin uusiks mut kyllä todella harvassa on tällaset tapaukset. :)

      Poista
    2. Paljon maksais tilari millä ois valkopää ja se ois muuten ihan tavallinen

      Poista
    3. Hintatiedustelut sähköpostitse. :)

      Poista
  40. Mullakin on käynyt liian monesti silleen et se harja menee vinoon, ja sillon rupee ottaa aivan hirveesti päähän (ainaki mulla). Oot myös minun mielestä maailman paras tekee keppareita, oikeesti. Haluaisin niin sulta tilarin, mutta rahat... ne on aina lopussa. Ja ku on keräämäs sitä, käy vaa kattoo (tai ainaki tarkotus ois) jotai suunnilleen kankaita niin about puolet tulee mukaan... sillee hups! Ja sulla on kaikki omat pollet ja kaikki tilaritki niin yli söpöjä et ku katon sun blogia ja niitä heppojen kuvii tulee vastaan nii oon jokaiselle niille sillee et "haluun ton, ei ku ton,ei ku silti kuitenki ton, aww ei ku tuoo♥"XDD

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Miullaki noi kangaskauppareissut on yleensä aika tuhoontuomittuja, oon vähän turhan herkkä tekemään heräteostoksia... :D

      Poista
  41. Hei! Käytätkö ollenkaan nuppineuloja ommellessasi? :O Vai miten ihmeessä toteutat sen, että hevoset ovat aina yhtä suoria! Ihana jälleen kerran ;3;

    VastaaPoista
  42. iiiiiiiiihanaaaaaaaaaaaaaaaa!!!!!!!!

    VastaaPoista
  43. Millä teet noi tummennokset?

    VastaaPoista
  44. You're so awesome! I don't believe I've truly read through
    anything like that before. So nice to discover somebody with genuine thoughts
    on this topic. Really.. thank you for starting this up.

    This web site is something that is needed on the web, someone with some originality!

    VastaaPoista
  45. There's certainly a great deal to learn about this subject.
    I love all of the points you have made.

    VastaaPoista
  46. I love your blog.. very nice colors & theme. Did you design this website yourself or
    did you hire someone to do it for you? Plz respond as I'm
    looking to create my own blog and would like to find out where u got this from.
    kudos

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Thank you! Sorry for my late response. I made it myself with Blogger's tools, I customised some theme if I remember right and edited my own banner with Photoshop to the top.

      Poista
  47. Onko sulla neuvoja miten kiinnittää helposti ja kestävästi harja? Myös paksuharjaiselle?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiinnitän itse lanka kerrallaan solmimalla. Tai paksummat ompelemalla tupsun kerralla. :)

      Poista
  48. IIK!!! TOI ON IHAN SELVÄ MUN HOITSU
    ❤❤❤

    VastaaPoista
  49. such beautiful work... you are fantastic!! is there any place where to find the patterns of this horse?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Thank you so much! :) I've made the patterns myself and unfortunately they are not available. :/

      Poista
  50. Miten saat ommeltua suun että se pysyy kiinni? En millään onnistu, näyttää siltä että se hirnuisi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on täytöstä kiinni ainakin itselläni, ei saa täyttää liian täyteen. :)

      Poista
  51. Hei vau;). Ajon ite tehä kepparin ekaa kertaa ja saan kaavat parhaalta kaverilt. Nii mikä ois paras vaihto ehto sun mielestä kankaaks ja onks ihan sama mitä lankaa käyttää? Ja oon myös vähä miettiny et miten harja kiinnitetään. Mul on yks keppari ja sen on tehny mun yks kaveri ja se muutti pois Suomesta ja meijän yhteys katkes ja kukaan muu mun kaveri ei tiiä mitään keppareista ja kutsuu mua keppari ja heppa höperöks.

    Heppa höperö tulee siit et mul on oma issikka. Sen nimi on "Nightgel" mut sitä kutsutaan "yöks".

    Karvan ja harjan väri:
    -Ruskee

    Naaman merkit:
    -Piirto

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onnea ekan hepan tekemiseen! :) Tykkään ite eniten velboasta, mutta sitä on huonosti saatavilla. Fleecestäkin tulee ihan pehmoinen heppa ja sitä on helppo käsitellä ja ommella, mutta se nukkaantuu epäsiistin näköiseksi aika nopeasti. Ompelulankana menee varmaan kaikki perus ompelulangat, käytän ite aina mitä sattuu. Harja on varmaankin helpointa tehdä niin, että pujottaa langat yksi kerrallaan ja tekee keskelle solmun. Harjalankana suosin villalankaa kuten Novitan 7 veljestä ja mohaireja.

      Poista
  52. Beatiful horse. Can i buy a templete from you. I am trying to make my own horse and the templates are difficult to find. And making my own template didn’t work out well. Best regards Rikke from Denmark

    VastaaPoista

Kommentoidessasi muistathan, etten valitettavasti anna teko-ohjeita.
Kaikki tilareita koskeva informaatio löytyy täältä: http://iisantalli.net/tilarit.html ja niihin liittyvät kysymykset mieluiten sähköpostiin.

Kaikkiin kommentteihin en välttämättä ehdi vastata, etenkään josseivät ne sisällä kysymyksiä. Kaunis kiitos kuitenkin jokaiselle kommentoijalle jo etukäteen! :)

I speak English too so feel free to leave a comment in English if you want to! :)